Dietetyk Paulina Górska opowiadała na temat szkodliwości żywności typu „fastfood”. Rozmowę przeprowadziła redaktor Pani Małgorzata Kyc na antenie radia VIA.

Fastoody- dania łatwo dostępne, przygotowywane i serwowane w bardzo krótkim czasie. W swoim składzie zawierają bardzo dużo tłuszczów i węglowodanów prostych, natomiast bardzo mało witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotowane są zazwyczaj we fryturach, podczas tego procesu. Dania typu „fastfood” zazwyczaj są głęboko mrożone, a następnie poddane obróbce termicznej, najczęściej smażone we fryturach. Smażenie w kiepskiej, jakości tłuszczu powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Dzieci i osoby chore nie powinny spożywać tego typu żywności. Lepszą alternatywą będą samodzielnie przygotowane domowe „fastfoody”.

2017-05-16T19:28:41+00:00