Dietetyk Ewa Stepek-Szuba w Radiu Via wypowiada się na temat alergii pokarmowych. Audycję prowadził redaktor Jacek Kloc.

alergie pokarmowe - audycja

Ostatnie badania wykazują, że ponad 17 mln Europejczyków, w tym 3,5 mln dzieci cierpi na alergie pokarmowe. U 8% z nich występuje ryzyko ostrej, zagrażającej życiu reakcji anafilaktycznej.

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową, patologiczną reakcją organizmu na spożycie danego pokarmu. Główną przyczyną w przypadku dzieci jest często niewykształcona błona śluzowa układu pokarmowego, która w kontakcie z nowym pożywieniem może powodować niepożądaną reakcję układu immunologicznego. U dorosłych alergię może powodować bardzo wiele czynników. Obecnie stykamy się z coraz większą ilością substancji dodawanych do produktów spożywczych których nasz organizm często nie jest w stanie rozpoznać i zaakceptować. Objawy alergii pokarmowej mogą występować nie tylko w obrębie układu pokarmowego, ale również powodować reakcję układu oddechowego lub skóry. Szczególnie niebezpieczna jest reakcja uogólniona organizmu zwana reakcją anafilaktyczną.

Głównymi pokarmami, które mogą powodować alergię są: mleko, ryby, orzechy, pomidory, seler, cytrusy, orzechy i owoce morza. Substancją która najczęściej powoduje niepożądaną reakcję jest białko zawarte w tych produktach. Wśród dzieci najczęściej występuje uczulenie na mleko,  z którego najczęściej wyrastają, a u dorosłych na pierwszym miejscu plasują się skorupiaki, następnie mleko, jajka i gluten.

 

 

 

2017-06-09T11:40:08+00:00