Z Ewą Stepek-Szubą na łamach gazety codziennej Nowiny rozmawiała redaktor Agata Flak.

Czy kobiety, które zbyt często spożywają fast foody mogą mieć problem z zajściem w ciążę? Jeżeli tak to dlaczego?

Statystyki pokazują, że u coraz większej ilości par pojawia się trudność z zajściem w ciążę. Jest to problem wieloczynnikowy,  a jednym z takich czynników jest sposób żywienia zarówno kobiety, jak i mężczyzny planujących potomstwo.  Częste spożywanie żywności typu fast food stanowi problem zarówno ze względu na to, że takie osoby dostarczają sobie składników niezdrowych,
a jednocześnie ograniczają podaż tych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Dla kobiety kluczowe składniki w okresie przedkoncepcyjnym to przede wszystkim foliany, żelazo i jod. O prawidłową podaż kwasu foliowego należy zadbać już pół roku przed planowaną ciążą. Fast foodowa żywność niestety nie dostarczy nam tej witaminy, ponieważ występuje ona przede wszystkim w zielonych warzywach. Udowodniono także negatywny wpływ tłuszczów trans zawartych w przetworzonej żywności na płodność zarówno mężczyzn jak i kobiet. Natomiast dieta przeciwna do tej fast food czyli obfitująca w warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe będzie sprzyjać zajściu w ciążę.

Dlaczego nie warto sięgać po żywność fast food? 

Fast food czyli np. kebab, frytki, zapiekanki, pizza, ale również żywność wysoko przetworzona jak mrożone danie prosto do mikrofalówki, czy zupka chińska to jedzenie, które dostarcza bardzo dużej ilości kalorii, a niewielką ilość witamin czy składników mineralnych. Prowadzi to do otyłości, oraz paradoksalnie do nieodżywienia. Przejadamy się ale i tak nie dostarczamy organizmowi tego co jest mu potrzebne.  Takie niedobory są szczególnie niebezpieczne dla kobiet planujących ciąże, będących w ciąży oraz dzieci w okresie wzrostu. Fast food to dodatkowo dawka składników zbędnych, a wręcz szkodliwych: jak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku i zapachu, tłuszcze typu trans. Jedząc hamburgery dostarczymy sobie m.in. ftalanów, czyli chemikaliów których używa się do produkcji farb i klejów.

A co z dziećmi? Czy powinny jeść fast foody? Mówi się, że u dzieci, które często jedzą śmieciowe jedzenie mogą wystąpić reakcje alergiczne w postaci astmy, egzemy i kataru siennego. 

Wszystkie wymienione wcześniej składniki żywości typu fast food czyli konserwanty, ulepszacze smaku, barwniki itp. to substancje z którymi układ odpornościowy człowieka nie miał wcześniej kontaktu w tak dużym stężeniu. Atakowany przez szereg „obcych” składników układ odpornościowy nie umiejąc sobie z nimi poradzić reaguje obronie czyli alergią. Powikłaniem, następstwem lub po prostu objawem takiej reakcji są astma, egzema lub katar sienny. Na takie objawy szczególnie narażone są dzieci, których układ odpornościowy oraz pokarmowy dopiero uczy się nowych pokarmów.

Jak często można jeść fast foody bez obaw, że odbije się to na naszym zdrowiu?

Zdecydowanie wybierajmy taką żywność jak najrzadziej, szczególnie w przypadku dzieci aby nie wyrobić u nich złych nawyków. Jeśli już od czasu do czasu sięgniemy po fast food warto pamiętać, że istnieje lepszy i gorszy jego rodzaj. Dobra  jakościowa zapiekanka ze sprawdzonego miejsca będzie na pewno lepsza niż kebab z frytkami. Dania fast food można również przygotować w domu i wtedy będą to dużo zdrowsze potrawy. Mogą być to domowa pizza, pieczone nuggetsy, domowe burgery z ciemnej bułki, dobrego jakościowo mięsa i dużej ilości warzyw.

2018-05-11T13:45:55+00:00