Artykuł w gazecie codziennej Nowiny. Joanna Reizer w wywiadzie z redaktor Ulą Sobol rozmawiała na temat składu produktów żywnościowych i ich wpływu na nasze zdrowie.

Wiele informacji można znaleźć na etykiecie produktu spożywczego, niestety rzadko zwracamy na nią uwagę. Dlaczego?

Kupujemy produkty kładąc nacisk na wygląd opakowania. Rzadko kierujemy się tym, co dokładnie przedstawia etykieta.

A na etykiecie umieszczony jest m.in wykaz składników , które znajdują się w produkcie?

Tak, w kolejności malejącej w stosunku do masy. Na pierwszym miejscu będzie znajdował się ten składnik, którego jest najwięcej. Jeżeli przy produkcji produktu spożywczego będą użyte substancje pomocnicze, również będą musiały zostać wyszczególnione na etykiecie. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Unii Europejskiej na opakowaniu muszą zostać wypisane składniki alergenne oraz informacje o warunkach przechowywania.

Dużo tego wszystkiego, a na co zwracać uwagę?

Na zawartość cukru w produktach spożywczych. Możliwe jest znalezienie go w żywności niekojarzącej się zbytnio ze słodyczą. Etykieta zawiera informacje o ilości węglowodanów, w tym o ilości cukrów prostych, występujących w danym produkcie.  Kolejną ważną rzeczą będzie zawartość soli. Trzeba pamiętać, że nadmiar soli w diecie jest podstawowym czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zwróćmy również uwagę na zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w danym produkcie. Tłuszcze są niezbędnym elementem diety, jednak nasycone kwasy tłuszczowe wykazują szkodliwe działanie na nasze zdrowie.

Nie wszystkie dodatki do żywności zasługują  na potępienie?

Niektóre pozwalają na zachowanie świeżości produktu oraz na uzyskanie odpowiednich cech organoleptycznych żywności. Często wykorzystywane są dodatki pochodzenia naturalnego jak np. lecytyna (E322), która wykazuje korzystne właściwości dla naszego zdrowia. Czasami do produkcji żywności dodaje się składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie mają działanie prozdrowotne. Dodatek do żywności oznaczony symbolem E300, to tak naprawdę witamina C, która pełni ważną funkcję.

2018-04-23T21:43:13+00:00