Dietetyk Paulina Górska na antenie Radia Via w audycji Pani Małgosi Lewickiej-Kyc.

Trzustka to ważny organ z punktu widzenia gospodarki hormonalnej naszego organizmu. Proszę przypomnieć dlaczego?

Trzustka to organ wytwarzający hormony (insulinę i glukanon ) odpowiedzialne za utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Ponadto, trzustka wydziela enzymy trawienne, które mają za zadanie w jelicie cienkim trawić białka, tłuszcze i węglowodany.

Skąd wiadomo, że trzustka choruje?

Najczęstszymi objawami chorej trzustki są dolegliwości bólowe podbrzusza powiązane z wzdęciami, biegunkami, nudnościami, a czasami nawet wymiotami.

Dlaczego nie należy lekceważyć tych dolegliwości?

Trzustka jest ważnym organem w naszym organizmie. Jeśli trzustka przez dłuższy okres nie funkcjonuje prawidłowo może dojść do jej uszkodzenia i pojawienia się cukrzycy. Zaburzona praca tego organu może skutkować upośledzonym trawieniem i powstaniem ostrego zapalenia trzustki.

Co szkodzi trzustce?

Jeśli chodzi o zapalenie trzustki, to szkodliwa jest przede wszystkim nieodpowiednia dieta oraz tryb życia. Kluczowe znaczenie ma tu spożycie tuszów nieodpowiedniej jakości: przede wszystkim tłuszczów trans pochodzących z żywności wysokoprzetworzonej oraz tłuszczów nasyconych pochodzących z mięsa. Do powstania chorób trzustki przyczynia się także nadmierne picie alkoholu, palenie papierosów, spożycie niektórych leków, niektóre zakażenia bakteryjne i wirusowe.

Przy chorobach trzustki ogromną rolę odgrywa dieta? Dlaczego?

Wchłanianie makroskładników z diety przy chorobach trzustki jest upośledzone ze względu na nieprawidłowe wydzielanie enzymów trawiennych. Dieta zatem, powinna być tak dobrana, by nie  dopuszczać do niedoborów pokarmowych i powinna wspomagać regenerację tego narządu. Ponadto, jeśli dojdzie do uszkodzenia wysp trzustkowych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny sterującej odpowiednim poziomem cukru we krwi musimy skupić się także na diecie stabilizującej gospodarkę glukozową.

Czy zasady takiej diety osoba chora powinna skonsultować z lekarzem i dietetykiem?

Tak, oczywiście. Każdy przypadek powinien być indywidualnie rozpatrywany w zależności od jednostki chorobowej i stopnia zaostrzenia schorzenia. Im choroba dalej posunięta, tym obowiązywać będzie dieta z większymi restrykcjami żywieniowymi.

Czy z punktu widzenia dietetyka jest to dieta restrykcyjna w porównaniu z innymi np. stosowanymi przy chorobach tarczycy?

Jeśli trzustka jest w ostrym stanie zapalnym, to faktycznie dieta jest dość silnie restrykcyjna.  W pierwszej fazie przez okres 24-48h stosowana jest głodówka, kolejnym etapem jest wprowadzanie lekkich kleików, grysików, sucharków. Następnie dietę można rozszerzyć o chude produkty białkowe typu chude mięsa, ryby, sery. Jeśli organizm dobrze je toleruje, to do diety wprowadza się warzywa, ale w formie przecieranej, papkowej, miksowanej, a następnie dopiero drobne kasze i pieczywo. Długość kolejnych etapów zależna jest od stanu chorego i jego reakcji na wprowadzaną dietę.

Na jakich konkretnie produktach powinna bazować dieta trzustkowa?

Dieta trzustkowa powinna być dietą lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczów i produktów zawierających błonnik pokarmowy. Produkty białkowe, typu ser, mleko, jogurty, wędlina czy ryby muszą zawierać jak najmniejszą ilość tłuszczu. Kasze, pieczywo, ryż makaron powinny być drobne i jasne, by zwierały jak najmniej włókna pokarmowego. Warzywa i owocowe powinny być początkowo serwowane w formie przecieranej i gotowanej oraz konieczne jest wykluczenie tych, które mają właściwości wzdymające bądź zwierają drobne pestki (typu malin, truskawki).

Jakie są zasady komponowania posiłków w tej diecie?

Posiłki powinny być spożywane dość często, ale powinny być małe objętościowo. Zalecana ich ilość to 5-7 w ciągu dnia. Nie powinny być zimne, ani zbyt ciepłe, by nie podrażniać żołądka.

2018-08-29T12:12:55+00:00