Program specjalistyczny

Odpowiednie dobranie diety i zbilansowanie składników odżywczych jest szczególnie istotne w przypadku osób, które zmagają się z chorobami lub alergiami pokarmowymi. Z myślą o takich pacjentach przygotowaliśmy ofertę diet specjalistycznych, które wspomagają leczenie konkretnych chorób, wzmacniają organizm i dostarczają mu niezbędnego paliwa.

dieta specjalistyczna

Cennik

Pierwsza wizyta
100 zł

Ułożenie diety
200 zł

Wizyta kontrolna
50 zł

Opracowanie diety specjalistycznej polega na niezwykle precyzyjnym zbilansowaniu składników odżywczych, wykluczeniu produktów, które nie służą organizmowi w danym schorzeniu i zastąpieniu ich innymi, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dzięki temu nasi pacjenci każdego dnia spożywają odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów, tak aby ich organizm skutecznie bronił się chorobami, a ryzyko wystąpienia schorzenia było ograniczone do minimum.

W przypadku przyszłych mam i sportowców właściwy plan żywieniowy zapewnia poprawę kondycji oraz odżywienie organizmu.

Dieta specjalistyczna jest dla Ciebie, jeśli:

  • Cierpisz na schorzenia dietozależne, takie jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, choroby wątroby, choroby układu pokarmowego, nietolerancje i alergie pokarmowe, celiakia, dna moczanowa itd.
  • Jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
  • Intensywnie trenujesz lub uprawiasz sport.
  • Chcesz zwiększyć masę ciała.

Jak możemy pomóc?

Choroby układu pokarmowego

Układamy programy żywieniowe dla osób cierpiących m.in. na chorobę Crohna, NZJ, IBS, refluks, stan zapalny śluzówki żołądka i jelit, chorobę wrzodową żołądka, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, kamicę żółciową.

W przypadku chorób układu pokarmowego odpowiednia dieta jest najczęściej jedynym sposobem na załagodzenie objawów, takich jak silne bóle brzucha, biegunki czy zaparcia, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Poza tym układana przez naszych specjalistów dieta zapobiega postępom choroby oraz rozwijaniu się nowotworów układu pokarmowego, które często są następstwem mniej groźnych schorzeń.

Z tego względu celem diety w chorobach układu pokarmowego jest przede wszystkim wykrycie i wyeliminowanie pokarmów, które drażnią układ pokarmowy oraz wywołują lub pogłębiają stan zapalny, przy jednoczesnym zachowaniu właściwych proporcji składników odżywczych w codziennych posiłkach.

Jeśli należysz do osób, które cierpią na którąś z chorób układu pokarmowego, koniecznie zgłoś się do naszych specjalistów. Po zapoznaniu się z twoją historią choroby pomogą ci oni wyeliminować szkodliwe produkty i zastąpią je wartościowymi i smacznymi posiłkami, które odciążą twój układ pokarmowy, załagodzą objawy choroby i wspomogą pracę żołądka, jelit, wątroby, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego.

Choroby nerek

Układamy programy żywieniowe dla osób dializowanych, po przeszczepie nerki, cierpiących na przewlekłą niewydolność nerek lub kamicę nerkową.

Prawidłowa dieta pomaga powstrzymać postęp choroby we wczesnych stadiach niewydolności nerek. Natomiast przy skrajnej niewydolności nerek oraz dializie odpowiedni dobór składników odżywczych przez dietetyka i lekarza jest niezbędny do tego, aby leczenie przyniosło spodziewane efekty.

Cukrzyca

Układamy programy żywieniowe dla osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu I i II, cukrzycą ciążową, a także w stanach przedcukrzycowych i w ramach profilaktyki przeciwcukrzycowej.
Z każdym rokiem przybywa osób, które zmagają się z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru w organizmie, narażając się w ten sposób na poważne konsekwencje dla zdrowia.

Ułożony przez naszych dietetyków plan żywieniowy uwzględni w posiłkach najlepsze wymienniki węglowodanowe, dzięki czemu twoje posiłki będą urozmaicone, a poziom cukru pozostanie pod kontrolą.

Diety eliminacyjne

Układamy programy żywieniowe dla osób z celiakią, alergiami pokarmowymi, dną moczanową.

W diecie eliminacyjnej nie wystarczy wykluczyć szkodliwego dla zdrowia składnika, ale należy go odpowiednio zastąpić. Dietetyk zbilansuje twoją dietę w taki sposób, aby pozbywając się uczulających produktów nie zubożyć jej w ważne składniki odżywcze.

Choroby serca

Układamy programy żywieniowe dla pacjentów po zawale serca oraz cierpiących na hiperlipidemię, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze oraz dla osób, pragnących zadbać o profilaktykę chorób serca.

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Jednak dzięki właściwiej diecie jesteś w stanie im skutecznie zapobiegać oraz wspomagać organizm w leczeniu schorzeń związanych z układem sercowo-naczyniowym. Odpowiednio ułożony jadłospis uzupełniony o zdrową dawkę ruchu i aktywności fizycznej polepszy twoje zdrowie oraz samopoczucie.

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Układamy programy żywieniowe dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. RZS, ŁZS, czy choroba Hashimoto.

Dobranie właściwej diety ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przebiegu terapii farmaceutykami w trakcie leczenie chorób autoimmunologicznych. Zbilansowany jadłospis pomoże załagodzić uciążliwe objawy i stany zapalne, a także polepszy samopoczucie.

Dieta na przyrost masy ciała

Układamy programy żywieniowe dla osób z niedowagą, niedożywieniem, a także pacjentom w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie.

Dieta o zwiększonej energetyczności pomoże stopniowo i zdrowo zwiększyć masę ciała i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, których w wyniku niedożywienia mu brakuje.

Dieta dla osób aktywnych, sportowców

Odpowiednio ułożona dieta zwiększy wydajność podczas treningów, ułatwi osiągnięcie lepszych wyników, zapewni efektywniejszą regenerację organizmu po wysiłku oraz zapobiegnie niedoborom energetycznym, które mogą pojawić się podczas długotrwałych i wyczerpujących ćwiczeń.

Dieta dla kobiet w ciąży i dieta podczas karmienia piersią

Jeść za dwoje czy dla dwojga? W tym szczególnym czasie, jakim jest ciąża, a następnie opieka nad nowo narodzonym maluszkiem szczególnie warto zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Odpowiednio dobrana dieta doda energii świeżo upieczonym mamom, pozwoli na lepszą regenerację organizmu po wysiłku, jakim jest ciąża i poród, a także pozwoli przekazać dziecku wszystko, co najlepsze, dzięki czemu będzie się ono zdrowo i prawidłowo rozwijało już od pierwszych dni.

Pomoc dietetyka w terapii zaburzeń odżywiania

Układamy programy żywieniowe dla osób zmagających się z anoreksją i bulimią.

Dietetyk, obok psychologa i lekarza, stanowi nieodłączną część zespołu terapeutycznego, wspierającego osoby borykającej się z zaburzeniami odżywiania. Celem naszych specjalistów w tym zakresie jest nie tylko ułożenie diety, która zapewni kontrolowany przyrost masy ciała, ale i przekazanie w przystępny sposób wiedzy o odpowiednim odżywianiu i pozytywnych nawykach żywieniowych.