Diety specjalistyczne 2017-06-19T14:58:18+00:00

Diety specjalistyczne

Dieta specjalistyczna układana jest w przypadku, gdy odpowiednim sposobem odżywiania możemy wspomóc lecznie choroby lub wzmocnić organizm i jego wydolność w różnych stanach fizjologicznych .

Opracowanie jej wymaga niezwykle precyzyjnego zbilansowania składników odżywczych lub wykluczenia pewnych produktów. Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu składników odżywczych, witamin i składników mineralnych jesteśmy w stanie zminimalizować ryzyko związane z wystąpieniem danego schorzenia. W przypadku przyszłych mam i sportowców właściwy plan żywieniowy zapewnia poprawę kondycji oraz odżywienie organizmu.

Specjalistyczne diety układamy dla:

  • Osób ze schorzeniami dietozależnymi takimi jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, choroby wątroby, choroby układu pokarmowego, nietolerancje i alergie pokarmowe, celiakia, dna moczanowa itd.
  • Kobiet w ciąży i karmiących.
  • Osób intensywnie trenujących, uprawiających sport.
  • Pacjentów chcących powiększyć swoją masę ciała.

Szczegóły poniżej

Cennik

Jak możemy pomóc?

Choroby układu pokarmowego

m.in. choroba Crohna, NZJ, IBS, refluks, stan zapalny śluzówki żołądka i jelit, choroba wrzodowa żołądka, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, kamica żółciowa

Dieta w tego typu schorzeniach jest często jedynym lekarstwem, dlatego tak ważne jest zastosowanie właściwie skomponowanego jadłospisu. Dietetyk po zapoznaniu się z dotychczasowym postępem choroby, doradzi co powinieneś jeść, a czego unikać oraz przygotuje dietę, która będzie cenną wskazówką ułatwiającą rozpoczęcie zalecanego sposobu odżywiania.

Choroby nerek

przewlekła niewydolność nerek, dializa, stan po przeszczepie nerek, kamica nerkowa

Odpowiednia dieta we wczesnych stadiach niewydolności nerek może pomóc zatrzymać postęp choroby. Natomiast przy skrajnej niewydolności nerek oraz dializie odpowiednia podaż składników odżywczych ustalona z dietetykiem i lekarzem jest niezbędna, aby kuracja przyniosła korzystne efekty.

Cukrzyca

cukrzyca typu I, cukrzyca typu II, cukrzyca ciążowa, stany przedcukrzycowe, profilaktyka przedcukrzycowa

Występowanie cukrzycy w naszej populacji jest coraz częste. Dietetyk odpowiednimi zaleceniami i przygotowaniem specjalistycznej diety uwzględniającej wymienniki węglowodanowe, pomoże w zachowaniu właściwych poziomów cukru.

Diety eliminacyjne

m.in. celiakia, alergie pokarmowe, dna moczanowa

W diecie eliminacyjnej nie wystarczy wykluczyć szkodliwego dla zdrowia składnika, ale należy go odpowiednio zastąpić. Dietetyk zbilansuje dietę w taki sposób, aby pozbywając się uczulających produktów nie zubożyć jej w ważne składniki odżywcze.

Choroby serca

hiperlipidemia, stany po zawale serca, choroba niedokrwienna serca, profilaktyka chorób serca, nadciśnienie tętnicze

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Dieta w profilaktyce i leczeniu ma zasadnicze znaczenie w postępie leczenia. Odpowiednio dobrany przez dietetyka jadłospis oraz ruch będzie miał ogromny wpływ na polepszenie zdrowia i samopoczucia pacjenta.

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

m.in. RZS, ŁZS, choroba Hashimoto

Dieta wraz z terapią farmaceutykami może przyczynić się do złagodzenia objawów, polepszenia samopoczucia i złagodzenia stanów zapalnych.

Dieta na przyrost masy ciała

w czasie rekonwalescencji po chorobie, dla osób z niedowagą, niedożywieniem

Dieta o zwiększonej energetyczności pomoże stopniowo zwiększyć masę ciała i dostarczyć niezbędnych składników, których w wyniku niedożywienia może w organizmie brakować.

Dieta dla osób aktywnych, sportowców

Odpowiednio ułożona dieta ułatwi osiągnięcie lepszych wyników, zapewni efektywniejszą regenerację organizmu po treningu i zapobiegnie niedoborom energetycznym/odżywczym, które mogą pojawić się podczas długotrwałego wysiłku.

Dieta dla kobiet w ciąży i dieta podczas karmienia piersią

Jeść za dwoje czy dla dwojga? W tym szczególnym czasie jakim jest ciąża i opieka nad nowonarodzonym dzieckiem szczególnie warto zwrócić uwagę co znajduje się na naszym talerzu oraz co przekazujemy z niego dziecku.

Pomoc dietetyka w terapii zaburzeń odżywiania

anoreksja, bulimia

Razem z psychologiem i lekarzem dietetyk stanowi nieodzowną cześć zespołu terapeutycznego dla osoby borykającej się z zaburzeniami odżywiania. Pomaga w przekazaniu wiedzy o odpowiednim żywieniu oraz ustala dietę, która zapewni kontrolowany przyrost masy ciała.

Zobacz także:

Diety odchudzające

Warsztaty dietetyczne

Analiza składu ciała