Guma ksantanowa – zastosowanie i szkodliwość.

 

Wypowiedź dietetyk Joanna Reizer w audycji Małgorzaty Lewickiej-Kyc w Radiu Via.

 

 

Guma ksantanowa to inaczej? Proszę o wyjaśnienie, czym jest i jak powstaje, jaką ma postać?

Guma ksantanowa (E415) to wielocukier uzyskiwany w wyniku fermentacji cukrów, przede wszystkim pochodzących z kukurydzy ale także pszenicy czy soi, dokonywanej przez bakterie Xanthomonas campestris. Z wyglądu to biały proszek.

Gdzie ją znajdziemy, w jakiej żywności – ogólnie.

Wykorzystywana do produkcji żywności niskokalorycznej (sosy, dressingi, majonezy, jogurty, lody, sery topione). Wykorzystywana jest również w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Guma ksantanowa bardzo często jest stosowana przy produkcji żywności bezglutenowej.

Do jakich celów jest stosowana i pod jakim symbolem możemy jej szukać w żywności?

Guma ksantanowa jest oznaczona symbolem E415, wykorzystywana jako emulgator, czyli czynnik spajający wodę z tłuszczami chroniący przed ich rozwarstwieniem stąd dodatek gumy ksantanowej świetnie stabilizuje sosy, dressingi i kremy zarówno te spożywcze jak i te do pielęgnacji ciała. Guma ksantanowa to także bardzo dobry zagęstnik, stosowany jako zamiennik, stąd jej zastosowanie w beztłuszczowych dressingach do sałatek.

Czy guma ksantanowa to,  to samo, co guma guar?

Guma guar również stosowana jest, jako zagęstnik i emulgator. Ma bardzo podobne właściwości i zastosowanie jak guma ksantanowa, jednak są to dwie różne substancje.

Czy guma ksantanowa znajduje się na liście szkodliwych dodatków do żywności?

Guma ksantanowa jest dopuszczona do stosowania, jako dodatek do żywności przez Unie Europejską. Uznaje się ją za całkowicie nieszkodliwą w zastosowaniu spożywczym.

W jakiej ilości zwykle w tej żywności jest zawarta?

Bardzo niewielkiej, gumę ksantanową stosuje się w stężeniach zdecydowanie poniżej 1%.

Czy guma ksantanowa może uczulać i jeśli tak, to kto powinien zachować czujność?

Ostrożne muszą być osoby cierpiące na alergię na kukurydzę, pszenicę lub soję. W tych przypadkach należy unikać jej obecności w składzie produktów.

W jakich produktach przemysłowo przetworzonych ją znajdziemy i jaką ma pełnić rolę np. w mrożonkach, konserwach, przekąskach, sałatach, kaszach, płatkach zbożowych, galaretkach, słodyczach itp. Proszę o szersze omówienie tego zagadnienia

Często stosowana jest, jako zamiennik tłuszczu. Jest bardzo popularna z przyrządzaniu bezglutenowych dressingów oraz przetworów owocowych (marmolad, dżemów, galaretek), ponieważ tworzy kremową, zhomogenizowaną strukturę produktu. Stosowana jest w piekarstwie, gdzie umożliwia zatrzymanie wody w produkcie, w celu poprawy walorów smakowych pieczywa. W przemyśle cukierniczym znalazła zastosowanie do produkcji nadzień i polew chroniąc ciasto przed wnikaniem wilgoci.  Często stosowana jest w produkcji jogurtów, lodów, kremów, sosów.

Jakie mogą być skutki zdrowotne nadmiernego spożywania produktów, które zawierają dodatek gumy ksantanowej?

Przedawkowanie każdej substancji może zaszkodzić. Należy jednak pamiętać, że każdy produkt spożywczy, aby znaleźć się na rynku sprzedaży musi przejść specjalistyczne testy i badania.

Zachęta do sięgania po produkty jak najmniej przetworzone.

Gumę ksantanową znaleźć można w przemysłowo przetworzonej żywności jednak jest zupełnie bezpieczna dla zdrowia człowieka. Ważne jednak, by uważnie przeczytać skład produktu, ponieważ często obok właściwie obojętnej dla naszego organizmu gumy ksantanowej możemy znaleźć wiele innych szkodliwych dodatków.