Joanna Reizer w audycji Pani Małgorzaty Lewickiej-Kyc w Radiu Via opowiadała o potrzebach organizmu w wieku powyżej 65 roku życia.

Co powinna uwzględniać dobrze zbilansowana dieta i dlaczego?

Dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać: wiek, aktywność fizyczną, tryb życia, płeć, stan zdrowia i stan fizjologiczny, wzrost i masę ciała, przyjmowane leki oraz suplementy.

Jakie jest przykładowe zapotrzebowanie energetyczne dla osób w różnym wieku?

Podstawowa przemiana materii zmienia się z wiekiem: w okresie dojrzewania wartość przemiany materii sięga maksimum, co wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na składniki energetyczne i odżywcze. U osób po 21. roku życia na każde 10 lat spadek wartości PPM sięga 2%.

Dlaczego dieta dla seniora musi być inaczej zbilansowana niż dla osób w innym wieku?

Z wiekiem następuje zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego, jednak co istotne, zapotrzebowanie na niektóre składniki wzrasta. Odpowiednio przygotowana dieta osoby starszej powinna, zatem uwzględniać dużą zawartość składników odżywczych przy kaloryczności odpowiedniej dla wieku i wzrostu.

Jakie wobec tego grupy produktów powinny się znaleźć w diecie seniora i dlaczego jest to ważne?

Główne źródło energii w diecie osób starszych powinny stanowić węglowodany. Ich prawidłowy udział w diecie wynosi 50-70%, który w znacznej części powinien składać się z węglowodanów złożonych, zawartych głównie z produktach zbożowych i warzywach. Z kolei cukry proste w diecie osób starszych nie powinny wynosić więcej niż 10-20% udziału energii, a cukry dodane powinny stanowić nie więcej niż 10% całkowitej wartości energetycznej diety. Składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie, jest błonnik. Jego prawidłowa podaż w tej grupie powinna wynosić 20g na dobę, a w indywidualnych przypadkach podlega wskazaniom lekarskim i dietetycznym.

Białko jest bardzo ważnym składnikiem diety osoby starszej. Jego niedobory mogą bezpośrednio przekładać się na przyśpieszenie oraz pogłębienie związanego z wiekiem spadku masy mięśniowej. Zatem niezwykle istotnym dla utrzymania sprawności w procesie starzenia się jest optymalna podaż białka. Zalecana podaż białka wynosi od 1-1,2g/kg m.c/dobę. Należy zadbać o odpowiednią ilość wapnia, jego doskonałym źródłem jest nabiał Z wiekiem zmniejsza się w organizmie ilość laktazy – enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy (cukru mlecznego). Jeśli więc mleko powoduje wzdęcia i bóle brzucha w jadłospisie należy uwzględnić mleczne napoje fermentowane takie jak: jogurt naturalny, kefir, maślanka.

Których produktów lepiej unikać i w jaki sposób szkodzą?

Dieta bogata zarówno w nasycone kwasy tłuszczowe jak i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększają ryzyko m.in. rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost stężenia cholesterolu we krwi, a to prowadzi do powstawania zmian miażdżycowych m.in. w obrębie naczyń mózgowych.

Ile posiłków dziennie powinien zjadać senior?

Senior powinien zjadać 4-5 posiłków na dobę, objętościowo małych. Do menu należy wprowadzić pokarmy miękkie, łatwe do połknięcia, o wstępnie rozdrobnionej formie np: zupy krem, przeciery i musy, drobne kasze gotowane na gęsto, galaretki domowe z mięs, ryb jak i z owoców, miękkie twarożki, produkty z jaj, mięsne pulpeciki lub domowe odtłuszczone pasztety, drobno starte surówki etc.

2018-04-04T12:36:30+00:00