Kozieradka. Właściwości zdrowotne i jej zastosowanie w kuchni.

 

W audycji Pani Małgosi Lewickiej – Kyc w Radiu Via gościła dietetyk Ewa Stepek- Szuba.

 

 

Kozieradka to inaczej?

Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych. W kuchni i lecznictwie zastosowanie mają dwie jej odmiany pospolita i błękitna. Spotykane są również takie nazwy tej rośliny jak boża trawka, fenegryka, koniczyna grecka.  Pochodzi z Azji i to tam odkryto jej szczególne właściwości zdrowotne. Obecnie jest uprawiana na całym świecie.

Która część tej rośliny jest najczęściej wykorzystywana ?

Leczniczo wykorzystywane są nasiona (najczęściej w formie sproszkowanej) oraz kwitnące ziele kozieradki. W jednym strąku znajduje się 15  żółtobrązowych i twardych nasion o silnym zapachu.

Jaka jest wartość odżywcza nasion kozieradki? Jakie witaminy i minerały zawiera ?
Wartość energetyczna nasion to 323 kcal, zawiera sporo białka 23 g, 6g tłuszczu i 58g węglowodanów, bardzo dobre źródło błonnika – 24g. Nasiona są bogate wapń, żelazo, magnez i potas, z witamin przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę C.

Jakie właściwości zdrowotne posiada kozieradka? W leczeniu jakich schorzeń jest wykorzystywana i dlaczego?

Kozieradka zawiera wiele związków biologicznie czynnych. Przede wszystkim są to flawonoidy, fito estrogeny.

Kozierada pobudza apetyt i działa korzystanie na układ pokarmowy w szczególności na błonę śluzową żołądka i wątrobę. Pobudza ruchy perystaltyczne jelit i dzięki dużej zawartości błonnika pomaga przy zaparciach.

Ważną funkcją kozieradki jest jej działanie hipoglikeminuzjące to znaczy, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Badania pokazują również że ma wpływ na obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi oraz triglicerydów, dzięki temu zapobiega miażdżycy. Działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo po podaniu doustnym, ale również okłady z wyciągu koziaraki wykazują podobne działanie lecznicze na stany zapalne skóry.

 Czy spożywanie jej nasion może mieć wpływ na działanie leków – interakcje?

Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi oraz lekami stosowanymi w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi ponieważ może zwielokrotnić ich działanie.

Czy jest alergenem i jeśli tak, kto powinien być czujny?

Kozieradka może wywołać reakcje alergiczną, szczególnie u osób, u których wystękuje alergia na rośliny pokrewne jak np. orzeszki ziemne lub ciecierzycę. Nie jest polecana również kobietom w ciąży ze względu na ryzyko wywołania skurczów macicy lub hipoglikemi. Napary z kozieradki nie powinny być podawane dzieciom.

Zastosowanie kozieradki w kuchni: do jakich potraw i w jakiej postaci możemy ją wykorzystywać?

Dostępne są nasionka one wysuszone w całości lub zmielone na drobny proszek.

Kozieradka ma szerokie zastosowanie kuchni. Jest składnikiem tradycyjnej przyprawy curry, bułgarskiej „soli barwionej” – czyli mieszanki kozieradki i czubrycy. Liście i ziarna rośliny doskonale nadają się do dań mięsnych – jej ostry zapach dobrze komponuje się z mięsem oraz rybami, szczególnie tymi tłustymi.
Jest dodawana również do twarogów, sosów, chałwy, past kanapkowych, falafelu, sałatek oraz wypieku chleba.

Z liści można przygotować herbatę o wyjątkowym aromacie.

Zastosowanie kozieradki w kosmetyce i kulturystyce

Kozieradka może przyczynić się do lepszego przyrostu  masy mięśniowej podczas ćwiczeń, oraz redukcji tkanki tłuszczowej, pomaga również pozbyć się szkodliwych metabolitów które pojawiają się w wyniku intensywnych ćwiczeń.  Zaś jeśli borykamy się z nadmiernym wypadaniem włosów warto stosować wcierki z kozieradki. Stymuluje ona wzrost nowych włosów. Hamuje również stany zapalne skóry głowy co często także jest przyczyną nadmiernego wypadania włosów.