Paulina Górska na antenie Radia Via wypowiadała się na temat nowalijek. Czy warto je jeść? Czy są dla nas bezpieczne? Audycję prowadziła Pani redaktor Małgorzata Lewicka-Kyc.

Nowalijki to młode warzywa pojawiające się na rynku wiosną, najczęściej uprawiane w szklarniach. Zawartość witamin i składników mineralnych jest podobna do roślin uprawianych w warunkach naturalnych. Warzywa szklarniowe mają jedynie mniejszą zawartość witaminy C oraz węglowodanów, które wytwarzają się w roślinach pod wpływem oddziaływania promieni słonecznych. Zagrożeniem dla zdrowia pozostaje na pewno duża zawartość nawozów sztucznych, w tym azotynów w podłożu, które stymulują szybki wzrost nowalijek, ale mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Azotyny po spożyciu przekształcają się w naszym organiźmie w nitrozoaminy, które wykazują działanie rakotwórcze. Warto wiedzieć, iż najwięcej substancji szkodliwych kumuluje się w warzywach korzeniowych, szczególnie w bulwach.

2017-05-29T19:20:28+00:00