Dietetyk Paulina Górska na antenie radia VIA wypowiadała się na temat zdrowej żywności, a dokładniej o tzw. „superfoods”. Rozmowę prowadziła Pani redaktor Małgorzata Lewicka-Kyc.

„Superfoods” są to produkty pochodzenia naturalnego, wykazujące duże korzystne działanie zdrowotne dla organizmu.  Produkty te nie są przetworzone, są bogactwem składników odżywczych, przyczyniają się do polepszenia funkcjonowania organizmu. Żywność „superfoods” wpływa na poprawę kondycji organizmu, wyrównuje niedobory składników odżywczych oraz zastępuje różnego rodzaju suplementy diety. „Superfoods” są bogactwem witamin, składników mineralnych, bioflawonoidów oraz korzystnych dla organizmu tłuszczów. Do superfoods zaliczamy np. aronię, młody jęczmień, ryby, czystek, brokuły, jarmuż, olej lniany, olej kokosowy, orzechy, jagody goji, czosnek, kurkumę, kaszę jaglaną oraz zieloną herbatę. Produkty określone mianem superfoods warto włączyć do codziennej diety.

2017-05-16T19:38:31+00:00