Moda na punkcie zdrowej żywności określanej, jako superfoods trwa w najlepsze. W Internecie, telewizji, w prasie słyszy się o coraz to nowszych produktach uznawanych za superfoods. Produkty te reklamowane są, jako niezastąpione leki na wszelkie dolegliwości i problemy zdrowotne. Czym właściwe są superfoods?

superfoods

Produktów tych nie da się niestety jednoznacznie zdefiniować. Do żywności superfoods zaliczane są wszystkie produkty posiadające wyjątkowo korzystne właściwości zdrowotne dla organizmu człowieka. Do superfoods należą głównie produkty pochodzenia roślinnego, są to produkty bogate w składniki wykazujące szczególnie pozytywne właściwości dla zdrowia. Zawierają m.in.: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka oraz błonnik pokarmowy.

Superfoods powinny być uzupełnieniem codziennej, zdrowej diety, nie mogą być lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Samo włączenie ich do diety, bez zmiany stylu życia na niewiele się zda. Więcej korzyści osiągniesz dbając o codzienną, urozmaiconą i prawidłowo zbilansowaną dietę, unikając jednocześnie żywności przetworzonej.

Oczywiście warto zadbać, aby w codziennej diecie znalazły się produkty, które są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i antyoksydantów.  Ale czy musimy sięgać po produkty sprowadzane z odległych krajów, których cena nie rzadko jest zbyt wysoka dla przeciętnego konsumenta?

Możemy wybrać polskie odpowiedniki, które są nam lepiej znane i zawierają porównywalnie te same wartościowe dla zdrowia substancje jak produkty, które są okrzyknięte mianem superfoods. Po co sięgać po produkty, które producenci muszą sprowadzać z zagranicy, kiedy możemy znaleźć polskie odpowiedniki, naturalnie występujące na naszym rodzimym rynku.  Zamiast jagód goji możemy sięgnąć po żurawinę, owoce dzikiej róży lub aronii, młody jęczmień możemy zastąpić kiełkami a popularne ostatnio nasiona chia- siemieniem lnianym.  Orzechy pekan i orzechy makadamia pod kątem wartości odżywczych nie różnią się znacznie od orzechów włoskich i laskowych. Superfoods to nie tylko egzotyczne produkty, niezwykłymi właściwościami mogą pochwalić się także: jarmuż, brokuły, czosnek, kapusta kiszona, kasza jaglana czy natka pietruszki. Polskie owoce sezonowe, zwłaszcza te o intensywnych kolorach są bogactwem witamin i antyoksydantów.

Moda na dany produkt nie wpływa korzystnie na jego jakość. Masowa produkcja silnie wpływa na sposób pozyskiwania surowców. Hodowla prowadzona na szeroką skalę w celach przemysłowych może być obarczona dużym zagrożeniem wpływu różnych czynników zewnętrznych na produkt końcowy. Przykładem może być, spirulina, która w czasie produkcji może być zanieczyszczona groźną dla organizmu neurotoksyną. Superfoods, aby przebyć do nas tysiące kilometrów są pryskane różnego rodzaju środkami grzybobójczymi i bakteriobójczymi, przez co tracą część swoich właściwości prozdrowotnych.

Należy pamiętać, że każda substancja wprowadzona do organizmu w nadmiarze lub wadliwej jakości może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Nawet produkty określane mianem superżywność.

Warzywniaki opływają w produkty o cudownych właściwościach, za niewielką cenę.  Korzystajmy z tego, co mamy na wyciagnięcie ręki. Kupujmy sezonowo, każda pora roku daje coś bardzo cennego dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

 

 

2017-08-31T08:12:13+00:00