Banany – Co warto o nich wiedzieć?


Dietetyk Ewa Stepek-Szuba w audycji Pani Małgosi Lewickiej-Kyc w Radiu Via.

O czym należy pamiętać przygotowując banany do spożycia i dlaczego jest to ważne?

Banana  powinniśmy przed spożyciem umyć i obrać. Owoce, które obieramy również powinniśmy myć, ponieważ podczas obierania przenosimy ze skórki na dłonie zanieczyszczenia a następnie z dłoni lądują one na obranym i gotowym do spożycia owocu. Czarną część banana można odciąć ponieważ jest to najstarsza część banana i  nie jest tak smaczna jak reszta owocu.

Jakie pasożyty mogą się znaleźć na źle przygotowanym do spożycia bananie?

Istnieje przekonanie, że czarna końcówka banana zawiera pierwotniaki Lamblii, które powodują chorobę jelit – lambliozę. Jednak nie ma to żadnego potwierdzenia. Nie sprzedawano by owoców które zawierają pasożyty. Warto za to uważać aby z bananami nie przynieść do domu np. pająków, które mogły zostać przywiezione z egzotycznych krajów i mogą być jadowite.

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Banany przechowujemy w temperaturze pokojowej. Możemy opóźnić ich dojrzewanie zawijając końcówkę banana w folie aluminiową.

Po czym rozpoznać, że banan jest dojrzały?

Dojrzały banan jest miękki i ma intensywny ciemnożółty kolor, może mieć nawet czarne przebarwienia – małe czarne kropki to plami cukrowe.

Czy banan z ciemnymi-brązowymi plamami nadaje się do spożycia i o czym świadczą te plamy?

Brązowe plamy na bananie nie zawsze  oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Takie plamki pojawiają się w procesie dojrzewania owoców i jest to naturalny proces. Gorzej jeśli banan ma jednolity kolor i bardzo dużą ciemną plamę, ponieważ mogła ona powstać od zgniecenia i uszkodzenia. Wtedy również pod skórką na owocu będą brązowe przebarwiania świadczące o zepsuciu.

Różnokolorowe banany: zielone, żółte, brązowe – jaka jest ich kaloryczność i czy kolor ma znaczenie?

Owoce zrywane są, gdy mają zieloną barwę. Wtedy w ich skórce znajduje się najwięcej zielonego barwnika czyli chlorofilu. Banany dojrzewają dopiero w magazynie i sklepie zmieniając swój kolor na żółty. Istnieje również odmiana czerwona bananów, którą oprócz koloru odróżnia wielkość, są dużo mniejsze. W smaku są delikatnieje i mają maślaną konsystencję o lekko różowym zabarwieniu.

Dlaczego warto jeść banany, jakie cenne składniki odżywcze w nich znajdziemy?

Banany składają się w ok. 75% z wody. Resztę stanowią przede wszystkim węglowodany w postaci skrobi, sacharozy, glukozy, fruktozy. Banany zawierają magnez, potas, sporo błonnika. Stanowią źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają  również witaminę B6 oraz witaminę C. Są przy tym tanie i łatwo dostępne.  Stanowią sycącą przegryzkę.

Kto i dlaczego nie powinien zajadać się bananami?

Im bardziej dojrzały banan tym słodszy smak i więcej skrobi jest rozłożone na cukry prosty. Wzrasta też indeks glikemiczny. Bananów powinny unikać osoby z cukrzycą, insulinoopornością. Osoby dbające o wagę powinny sięgać  po nie jak najrzadziej, a w zamian wybierać mniej kaloryczne owoce.

Banany w kuchni – do jakich dań możemy je wykorzystać?

Banany możemy jeść same jako przegryzkę, możemy je upiec i podawać na ciepło. Banany świetnie sprawdzają się również jako baza do koktajlu, smoothie lub deserów. Można z nich przygotować wegański budyń, chlebek bananowy lub słodkie pralinki. Mogą służyć jako zastępnik jajka ze względu na wiążące właściwości.

Czy banany można zamrażać i czy warto to robić?

Banany możemy zamrozić, obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy w woreczkach. Można to robić jeśli nie damy rady zjeść kupionych owoców, a później mamy na szybko bazę do koktajlu lub ciasta. Nie warto mrozić większej ilości owoców. Banany są dostępne przez cały rok, nie rosną w Polsce abyśmy mogli korzystać z sezonu i robić zapasy. Nie wiele tracą podczas mrożenia, ale nie są już tak smaczne jedzone solo.