Dlaczego warto jeść szafran?

szafran

Dietetyk Paulina Górska w audycji Pani Małgosi Lewickiej- Kyc w Radiu Via.

Szafran – co to za przyprawa, jak wygląda i w jaki sposób się ją pozyskuje?

Szafran to przyprawa o żółto-pomarańczowym zabarwieniu występująca w postaci drobniutkich nitek lub proszku. Pozyskuje się ja ze słupków kwiatów krokusa. Słupki zbierane są ręcznie . Na jeden gram gotowej przyprawy potrzebnych jest ok.200 kwiatów, stąd cena tej przyprawy jest wysoka. Jeden gram kosztuje ok. 30-40zł.

Jaki smak ma szafran, do czego możemy go porównać i czy jest to smak do zaakceptowania przez większość z nas?

Przyprawa ta ma dość intensywny zapach, a smak korzenno-gorzki. W potrawach stosuje się jego bardzo niewielkie ilości – już dwie nitki przyprawy wystarczą by nadać potrawie dość mocnego aromatu i ją zabarwić. Należy bardzo uważać z ilością, ponieważ po dodaniu większej ilości szafranu potrawa staje się zbyt gorzka i tym samym nie jadalna. Ponadto przedawkowanie powyżej 1g może spowodować zatrucie organizmu.

Jakie cenne związki chemiczne znajdziemy w szafranie?

Szafran zawiera takie związki jak krocyna, krocetyna i safranal majace działanie antydepresyjne. Substancje te działają podobnie do leków stosowanych przy leczeniu depresji – hamują wychwyt zwrotny neuroprzekaźników: dopaminy, noradrenaliny i serotoniny.

Ponadto dzięki zawartości karotenów hamuje wpływ wolnych rodników i ma przez to działanie antyrakowe i odmładzające. Działanie antyoksydacyjne szafranu wykorzystywane jest również do leczenia niepłodności u mężczyzn. Z  wielu badań wynika również, iż u osób stosujących szafran przy chorobie wrzodowej żołądka stan zapalny błony śluzowej znacznie się zmniejsza.

Czy szafran stosowany systematycznie może pomóc w walce z nadwagą?

Tak, dzięki temu, iż szafran ma działanie antydepresyjne i poprawia nastrój. Wpływa na złagodzenie stresu i tym samym zamieszcza ilość podjadanych przekąsek pod wpływem stresu, napięcia.

Czy są i jeśli tak, to jakie przeciwskazania do stosowania szafranu?

Szafran nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, ze względu na możliwość poronienia. Przyprawy tej nie powinniśmy również stosować w daniach przygotowywanych dla dzieci, gdyż brak jest jednoznacznych rekomendacji, jak dawka szafranu jest dla ich bezpieczna.

U dorosłego człowieka zjedzenie powyżej 1g może skutkować zatruciem, a powyżej 20g nawet śmiercią.

Szafran – zastosowanie w kuchni – do jakich dań jest polecany, jaka jest tutaj jego rola?

Stosowany jest głównie by nadać aromat i żółty kolor potrawom. Najlepiej komponuje się z daniami z ryżu np. jako dodatek do risotto, paelli. Często dodawany jest również do dań z dodatkiem ryb i owoców morza, mięs. Stosowany jest także w cukiernictwie jako dodatek to takich deserów jak: pudding, ciasto biszkoptowe. Szafran można użyć jako dodatek do herbaty, mleka, koktajlu na bazie jogurtu i owoców.