Syndrom dnia poprzedniego- Jak uniknąć kaca?

Noc sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. To czas hucznej zabawy, w którą wpisany jest lejący się strumieniami alkohol. Opamiętanie pojawia się dopiero następnego dnia, lecz wtedy jest już za późno aby uniknąć kaca.

Co to jest kac i jakie są jego przyczyny?


Kac to inaczej zespół objawów, który towarzyszy nam po pewnym czasie od spożycia zbyt dużej ilości alkoholu. U podłoża „tolerancji” alkoholu przez nasz organizm leżą uwarunkowania genetyczne, ale także ilość i rodzaj spożytego alkoholu oraz skonsumowane posiłki w ciągu poprzedniego dnia.
Syndrom dnia poprzedniego wiąże się z wystąpieniem określonych odpowiedzi hormonalnych i immunologicznych, które wywołują różne objawy. Objawy te obejmują zmęczenie, nudności, ból głowy, nadwrażliwość na światło, odwodnienie lub zawroty głowy trwające kilka godzin. Głównymi przyczynami kaca wynikającymi z nadmiernej podaży alkoholu są: hipoglikemia, odwodnienie – wiążące się również z utratą elektrolitów, zatrucie metabolitem alkoholu etylowego – aldehydem octowym, niedobór witamin z grupy B – w szczególności B12 i glutaminy.

Po pierwsze – nawodnienie organizmu…


Jeśli chcemy uniknąć kaca, warto dobrze nawodnić organizm i pod żadnym pozorem nie pić alkoholu na pusty żołądek. Alkohol ma działanie moczopędne, powoduje większą utratę wody, prowadząc do odwodnienia. Odwodnienie pociąga za sobą spadek poziomu elektrolitów, co daje uczucie silnego pragnienia o poranku. Spożywanie napoju izotonicznego lub napoju o podwyższonej zawartości elektrolitów (elektrolity w saszetkach zakupione w aptece) przed pójściem spać lub zaraz po wstaniu może pomóc uzupełnić utracone elektrolity podczas spożywania alkoholu. Warto pamiętać o wypiciu szklanki wody między każdą kolejną dawką alkoholu. Prawidłowo nawodniony organizm skuteczniej metabolizuje etanol i pozbywa się go z naszego organizmu. W przeciwieństwie do odwodnienia, kiedy z trudem usuwa toksyny.

Po drugie – odpowiednie posiłki przed, w trakcie i po zakrapianej nocy sylwestrowej…


To, co jesz przed wypiciem alkoholu, może mieć ogromny wpływ na samopoczucie pod koniec nocy — i następnego ranka. W rzeczywistości, wybór odpowiedniej żywności przed spożyciem napojów alkoholowych może pomóc kontrolować głód, zrównoważyć elektrolity i zmniejszyć niektóre niepożądane skutki związane z nadmierną podażą alkoholu. Oprócz zmniejszenia niektórych objawów kaca, zdrowe śniadanie może dostarczyć ważnych witamin i minerałów. Chociaż nie ma dowodów na to, że niski poziom cukru we krwi jest bezpośrednią przyczyną kaca, spożycie dobrze zbilansowanego śniadania może pomóc zmniejszyć jego objawy.

Przed


Im wyższa jest zawartość tłuszczu lub białka w przyjmowanych posiłkach, tym wydłuża się proces wchłaniania alkoholu – przebiega ono nawet trzy razy wolniej niż w przypadku spożycia alkoholu na pusty żołądek.
Przyjęcie posiłku bogatego w zdrowe tłuszcze zabezpieczy nasz przewód pokarmowy przed podrażnieniem śluzówki spowodowanym działaniem alkoholu. Należy zapamiętać, aby nie łączyć alkoholu z ciężkostrawnymi, wysokokalorycznymi posiłkami. Warto postawić na tłuste ryby morskie, a w szczególności łososia gdyż zwiera nie tylko zdrowe tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym, ale i pełnowartościowe białko oraz jest bogaty w witaminę B12, której niedobór nasila poziom dolegliwości związany z nadmierną podażą alkoholu. Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które doskonale zmniejszają stany zapalne w organizmie. Z uwagi na fakt, że picie alkoholu może zwiększyć liczbę związków wywołujących stan zapalny, jedzenie łososia lub innych tłustych ryb może być dobrym sposobem na złagodzenie objawów kaca. Nasiona chia są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i białka, a także ważnych mikroelementów, takich jak mangan, magnez, fosfor i wapń. Ponadto nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwas rozmarynowy, kwas galusowy i kwas kawowy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i chronią wątrobę. Bogate w jednonienasycone kasy tłuszczowe, awokado jest jednym z najlepszych produktów spożywczych, które możesz zjeść przed wypiciem alkoholu. Ponadto awokado jest bogate w potas, które może pomóc zrównoważyć poziom elektrolitów.
Białko natomiast jest najbardziej sycącym makroskładnikiem odżywczym, dzięki czemu czujesz się pełniejszy na dłużej, co może zmniejszyć ryzyko napadów głodu wywołanych alkoholem w późnych godzinach wieczornych. Warto zwrócić uwagę na jajka, gdyż są bogate w cysteinę, aminokwas, którego organizm używa do produkcji glutationu, substancji o właściwościach przeciwutleniających. Picie alkoholu zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Bez niego nasz organizm ma trudności z rozkładem toksycznych produktów ubocznych metabolizmu alkoholu.

W trakcie


Na co zwrócić uwagę? Jedną z ważniejszych rzeczy, o których musisz pamiętać także w trakcie zabawy sylwestrowej jest nawodnienie. Ze względu, na fakt że witamina C zwiększa ilość glutationu oraz ilość białych krwinek, biorących udział w usuwaniu etanolu z organizmu, warto dodać do alkoholu świeżo wyciskane soki z cytrusów. Można podczas imprezy zagryzać plasterek cytryny, limonki czy pomarańczy lub innych owoców, w których występuje kwas askorbinowy. W metabolizmie alkoholu pomóc może także spożywanie produktów bogatych we fruktozę – owoców i wyciśniętych z nich soków lub spożywać owoce w całości. Warto sięgnąć po mango, winogrona, pomarańcze, gruszki i banany. Arbuz to również kolejna świetna opcja, ponieważ ma wysoką zawartość wody i może pomóc w nawodnieniu.
Należy wystrzegać się napojów, które dostarczają nam samego cukru, a witaminy i składniki mineralne w nich zawarte występują w śladowych ilościach. Również nie możesz dopuścić do stanu, w którym poczujesz się głody, gdyż spożyty wtedy alkohol będzie szybciej wchłonięty. Dodatkowo nie mieszaj różnych rodzajów trunków i staraj się być jak najwięcej w ruchu.

Po


Jeśli rano odczuwamy skutki nadmiernego spożycia alkoholu, jak wcześniej wspomniano kluczem do sukcesu będzie prawidłowe nawodnienie organizmu. Należy pamiętać także o tym, by nasz posiłek składał się nie tylko z produktów bogatych w utracone elektrolity (magnez, wapń, sód i potas), a także witaminę C. Na przykład ogórki kiszone są bogate w sód, elektrolit, który wyczerpuje się podczas nadmiernego picia. Spożycie marynat lub picie ich solanki może pomóc zwiększyć poziom sodu i przezwyciężyć kaca. Dobrym źródłem potasu są pomidory, banany, brokuły, groch, fasola, ziemniaki (a zwłaszcza skórka), awokado czy burak.

  • Banany są bogate w potas, co może zapobiegać zaburzeniom równowagi elektrolitowej związanym z piciem alkoholu. Ponieważ składają się w prawie 75% z wody, banany mogą również pomóc w utrzymaniu nawodnienia .
  • Jedzenie awokado po nocy intensywnego picia może także pomóc podnieść niski poziom potasu. W rzeczywistości jedno awokado zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Co więcej, badania pokazują, że awokado zawiera związki, które chronią przed uszkodzeniem wątroby. Ponieważ picie w nadmiarze ma negatywny wpływ na wątrobę, awokado może być szczególnie korzystne na kaca.


Ze względu na wysoką zawartość magnezu należy spożywać orzechy, szczególnie migdały, a także pestki dyni lub słonecznika, otręby pszenne, kakao, kaszę, ciemne pieczywo, płatki owsiane, szpinak czy natkę pietruszki.
Ostatnim ważnym składnikiem mineralnym jest wapń mleko i jego przetwory, płatki owsiane a także warzywa kapustne. Jeśli chodzi o produkty mleczne, to warte uwagi są produkty fermentowane, gdyż metabolity alkoholu upośledzają korzystne działanie mikroflory przewodu pokarmowego, a włączenie do jadłospisu fermentowanych produktów mlecznych lub nawet kiszonek usprawni jej regenerację.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00