Audycja o sokach

 

Wypowiedź Pauliny Górskiej na temat soków. Rozmowę przeprowadziła Pani redaktor Małgorzata Lewicka-Kyc z Radia VIA.

 

 

Sok powinien zawierać tylko i wyłącznie owoce i warzywa. Nie powinien zawierać domieszki wody, substancji słodzących, konserwantów, barwników i aromatów. Nektar składa się z 20-50% z soku naturalnego, reszta to dodatek wody. Napoje owoce zawierają już tylko od 3-20% składników pochodzących z owoców. Benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C ma działanie rakotwórcze, stosowany jest, jako substancja konserwująca. Kwas forsorofowy powoduje odwapnienie kości, może przyczynić się osteoporozy.  Słodziki takie jak np. aspartam często są wykorzystywane w przypadku napojów oznaczonych, jako „light” lub „ zero”. Soki warzywne zawierają bardzo mało cukrów prostych, są bombą witaminowo-mineralną, regulują ciśnienie krwi, pracę  serca oraz zmniejszają poziom cholesterolu.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00