Audycja w Radiu Via z udziałem Joanny Reizer prowadzona przez Panią Małgosię Lewicką-Kyc.
Większość z nas, ze względu na wygodę sięga po kasze czy ryże w woreczkach zamiast luzem. Co Pani zdaniem za tym przemawia?
Właśnie przemawia za tym wygoda, większość osób wybiera produkty pakowane w woreczku. Wyjmuje je z paczki i po prostu gotuje. Bez potrzeby odmierzania suchej masy produktu i odpowiedniej ilości wody.
Co nas zniechęca do sięgania po ryż czy kasze pakowane luzem?
Brak czasu, wygoda, obawa przed niewłaściwym ugotowaniem produktu, przed przypaleniem. Gotując kaszę i ryż luzem musimy być trochę bardziej „czujni”, zwracać uwagę na to, co się dzieje w kuchni, ponieważ gotowanie pod przykryciem może sprawić, że produkt zacznie kipieć (zwłaszcza, jeżeli zostawimy kaszę na dużym ogniu).
Czy sięganie po wspomniane produkty zbożowe zapakowane w torebki foliowe to dobry pomysł?
- Gotując kaszę i ryż zapakowane w foliowe woreczki, wlewamy do garnka więcej wody, którą następnie odlewamy wraz z cennymi składnikami odżywczymi.
- Gdy wsypujemy kaszę i ryż do garnka do nas należy decyzja, jaka będzie wielkość porcji. Wybierając produkty w woreczkach zawsze musimy ugotować minimum 100g. Skutkować to może spożyciem większej ilości energii w stosunku do zapotrzebowania. Zjemy więcej niż potrzebujemy, ponieważ nie chcemy wyrzucać jedzenia.
Co znajduje się lub może się znaleźć w składzie takich woreczków, z czego są wykonane? (BPA)
- związkiem organicznym wykorzystywanym do produkcji tworzyw sztucznych jest Bisfenol A
- jego bardzo powszechne wykorzystanie powoduje masową emisję do środowiska oraz spożywanej żywności. Związek ten nie jest obojętny dla organizmu człowieka
- nawet w niewielkich ilościach może mieć wpływ na układ hormonalny człowieka
- może skutkować zachorowaniem na inne jednostki chorobowe takie jak: cukrzyca, insulinooporność i otyłość
- cały czas są prowadzone badania dotyczącego szkodliwego działania tego związku na organizm człowieka. Do tej pory brak jest ostatecznej opinii naukowców
- Bisfenol A jest detoksykowany przez wątrobę i wydalany przez nerki.
Zachować ostrożność powinny osoby cierpiące na niewydolność tych narządów, ale również osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży
Co się dzieje z takim woreczkiem, kiedy poddawany jest obróbce termicznej?
Bisfenol A znajduje się w folii spożywczej, z którego wytwarzane są woreczki do gotowania kaszy i ryżu. Podczas gotowania związek ten uwalnia się z tworzywa, poprzez spożycie ugotowanej w woreczkach żywności przedostaje się wraz z nią do naszego organizmu.
Czy gotowanie w woreczku rzeczywiście jest szybsze niż luzem – porównanie i podobnie ilość zawartego produktu – cena?
Czas gotowania kaszy w woreczkach i luzem jest zbliżony lub taki sam. W zależności od odmiany kasza i ryż potrzebują tyle samo czasu gotowania, używanie produktów w woreczkach może nawet wydłużyć czas potrzebny do zagotowania wody.
Dodatkowo gotując kasze i ryż luzem zużywamy mniej wody, niż gotując je w woreczkach. Jest to oszczędność wody, ale także energii.
Kasza i ryż kupowane luzem w przeliczeniu na kilogram są tańsze od tych zakupionych w woreczkach.
Jak prawidłowo ugotować ryż czy kaszę, by ich nie przypalić i zachować wartości odżywcze? Czy można?
Kaszę przed ugotowaniem należy wypłukać, następnie wsypać do garnka luzem, gotować na wolnym ogniu, w niewielkiej ilości wody i pod przykryciem. Gotowanie w ten sposób da nam gwarancję, że spożyjemy produkt o naprawdę wysokiej wartości odżywczej. Żeby się nie przypaliły należy produkty te gotować w garnkach z grubym dnem. Musimy zachować proporcję (czytając instrukcję na opakowaniu). Najczęściej na szklankę kaszy lub ryżu musimy wlać 2-2,5 szklanki wody. Produkty podczas gotowania zwiększają swoją objętość, konieczny jest wybór odpowiedniego garnka. Musimy być nieco czujni gotowanie pod przykryciem może sprawić, że woda zacznie kipieć.
Może skorzystać z rad naszych babć i dać tym produktom dojść pod kołdrą?
Można skorzystać z tego sposobu, jeżeli zależy żeby przygotować ryż i kaszę na sypko.
Jakie są korzyści wynikające ze spożywania produktów zbożowych – które ryże i kasze najzdrowsze?
Produkty zbożowe to naturalne źródło błonnika, białka, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i mangan. Kaszę wytwarzane z całych ziaren zbóż, zawierają bardzo cenne substancje odżywcze –zarodki oraz łuskę, która jest źródłem błonnika. Kasze są bardzo ważną częścią piramidy żywieniowej człowieka.
Produkty zbożowe powinny znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. Jedzenie kasz wypełnia żołądek i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Korzystnie wpływa to na pracę układu pokarmowego, zapobiegając powstawaniu zaparć. Dzięki temu możemy również kontrolować swoją masę ciała, a nawet schudnąć. Najzdrowsze będą te kasze, które w najmniejszym stopniu zostały poddane procesowi oczyszczania i rozdrabniania: gryczana, jęczmienna pęczak, ryż brązowy