Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Ostatnio pisałyśmy na temat szparagów, dziś natomiast kilka słów o bobie. Sezon na bób jest bardzo krótki i przypada na przełom czerwca/ lipca. Jeżeli jesteś ciekawy/a jak wyglądają właściwości zdrowotne bobu okiem dietetyka z Rzeszowa to zapraszamy do lektury.
Bób z roku na rok zyskuje na popularności. Co raz częściej gości nie tylko u osób na diecie wegetariańskiej, stanowiąc źródło białka roślinnego, ale także w diecie tradycyjnej. Bób należy do grupy nasion roślin strączkowych. Jest niskokaloryczny, w 100g zawiera 76 kcal, bogaty jest w białko oraz błonnik pokarmowy. Zawiera sporo składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Takich jak:
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na prace układu pokarmowego, obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Reguluje pracę jelit. Wpływa korzystnie na stężenie glukozy we krwi oraz na stężenie cholesterolu. Błonnik przyczynia się do przedłużonego uczucia sytości. Bób w 100 g zawiera ok 6g błonnika, dlatego idealnie sprawdzi się u osób redukujących masę ciała, przedłużając uczucie sytości.
Witaminy z grupy B
Witaminy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Bób bogaty jest zwłaszcza w witaminę B9, czyli kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w wieku rozrodczym, zarówno planującym ciąże, jak również będącym w ciąży. W 100g bobu możemy znaleźć ok 145ug kwasu foliowego, co stanowi ok 40% dziennego zapotrzebowania. Warto wspomnieć, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej.
Składniki mineralne
Bób bogaty jest w wapń oraz żelazo, dlatego będzie idealny dla osób na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Wapń będzie korzystnie wpływał na nasz układ kostny,
a żelazo na produkcję czerwonych krwinek. Bób zawiera również magnez, dzięki czemu będzie miał działanie antydepresyjne, uspokajające i będzie korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Wysoka zawartość cynku poprawia kondycję włosów, skóry, a także paznokci. Bób będzie idealny dla osób z nadciśnieniem, gdyż zawiera niewiele sodu. Jednak należy pamiętać, że dotyczy to świeżego, ugotowanego bobu, ten z puszki będzie zawierał sporo sodu.
Kto nie powinien jeść bobu ?
Mimo, iż bób zawiera sporo właściwości zdrowotnych to są osoby, które nie powinny go spożywać. Do takich osób zalicza się osoby cierpiące na fawizm. Jest to choroba genetyczna, polegają na niedoborze enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Osoba cierpiące na fawizm po spożyciu bobu może odczuwać bóle głowy, brzucha czy nudności. Nierzadko pojawia gorączka oraz objawy żółtaczki.
Do osób, które powinny uważać na bób zalicza się osoby cierpiące na dnę moczanową, gdyż zawiera on związki purynowe oraz osoby cierpiące na cukrzycę z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Bób surowy ma indeks glikemiczny 40, natomiast ugotowany 80. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać rozgotowanego bobu oraz zjadać go w połączeniu z produktami bogatymi w tłuszcz lub białko, np. w postaci sałatki, aby uniknąć szybkiego wzrostu poziomu glukozy.
Bób a wzdęcia
Bób to nasiona roślin strączkowych, które kojarzone są najczęściej z nieprzyjemnymi odczuciami w układzie pokarmowym w postaci gazów czy wzdęć. Najczęściej występują po spożyciu bobu w dużej ilości i nieprawidłowym przygotowaniu. Jeżeli czujesz się niekomfortowo po spożyciu bobu, przed następnym jego przygotowaniem mocz bób 1 godzinę w gorącej wodzie, a następnie ugotuj. Pamiętaj, aby nie spożywać bobu wraz ze skórką, jeśli masz problemy ze wzdęciami. Możesz również spróbować bób w bardziej przetworzonej formie np. w postaci pasty czy zupy krem.
Czy bób tuczy?
Coraz częściej w naszym rzeszowskim gabinecie pacjenci zadają pytanie czy bób tuczy, czy można po nim przytyć. Otóż dla przypomnienia kilogramy przybywają od nadwyżki kalorycznej. Nie tyje się od konkretnych produktów, ale zbyt dużej ilości kalorii. Bób zawiera sporo właściwości zdrowotnych, dlatego nie ma co się obawiać przytycia po nim.
Z czym jeść bób?
Bób można jeść na wiele sposobów, idealnie smakuje solo, jak również w połączeniu
z innymi warzywami, jako zupa czy sałatka, jak również z makaronem lub w postaci pasty stanowiącej urozmaicenie kanapek. Jeżeli nie masz pomysłu na bób podrzucamy pomysł na sałatkę.
Autorski przepis Agaty- dietetyka z naszej poradni w Rzeszowie:
Sałatka z bobu i sera sałatkowego
Składniki:
- 1 garść bobu
- 1 pomidor
- 50g serka sałatkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Do miski włożyć bób, pokrojonego w kostkę pomidora, płatki migdałów, drobno posiekany szczypiorek. Całość polać oliwą i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać rozdrobniony ser feta.