Ostropest – jego cenne właściwości.

 

Audycję w Radiu Via z udziałem Ewy Stepek-Szuba prowadziła Pani Małgorzata Lewicka-Kyc.

 

 

Co kryją w sobie nasiona ostropestu plamistego?

Zawierają one sylimarynę, fitosterole, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, sole mineralne. Ponadto  tłuszcze w nim zawarte charakteryzują  się wysoką zawartością kwasu linolowego. Uwagę zawraca również szczególnie duża zawartość sylimaryny.

Na czym polega jego działanie antyhepatotoksyczne?

Hepatocoty, czyli komórki tworzące wątrobę są narażane na działanie związków toksycznych, z których  wątroba oczyszcza krew . Zawarta w ostropeście sylimaryna wykazuje całe spektrum pozytywnego działania na komórki wątroby. Między innymi dezaktywuje wolne rodniki, hamuje procesy utleniania lipidów, chroni również  przed toksycznym działaniem alkoholu.

Na jakie dolegliwości pomaga ostropest plamisty, dlaczego leczy?

Ostropest ma działanie przeciwzapalne. Pomaga w endometriozie oraz okazuje się pomocny podczas chemioterapii, ponieważ zmniejsza uszkodzenia wątroby wywołanie chemioterapeutykami. zaobserwowano iż u  pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C, przyjmujących preparat z sylimaryną, dużo rzadziej dochodziło do wystąpienia  marskości wątroby oraz raka wątrobokomórkowego.  Najnowsze doniesienia mówią również, że sylimaryna może niwelować toksyczne działanie niektórych leków na nerki.

Ostropest stosowany jest również w przypadku m.in. zatrucia grzybami, łuszczycy, kamieni żółciowych

Ostropest rzeczywiście może być stosowany w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych. Ostropest pobudza działanie żółci, co korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy oraz wątrobę. W przebiegu łuszczycy o ostropest jest pomocny ze względu na łagodzenie stanu zapalnego. Chroni komórki wątrobowe przed szkodliwym wpływem miko toksyn.

Którym składnikom ostropest plamisty zawdzięcza te swoje właściwości lecznicze?

Za jego zdrowotne właściwości odpowiada przede wszystkim sylimaryna. Stanowi ok. 1,5-3 proc. surowca roślinnego. Jest to kompleks flawonolignanów oraz flawonoidów, o szczególnych właściwościach zdrowotnych.

Czy możemy powiedzieć, że to doskonały, naturalny lek chroniący na wątrobę?

Zdecydowanie możemy pokusić się o takie stwierdzenie, tym bardziej, że jego dobroczynne właściwości były znany od starożytności. Przez ostanie lata nieco zapomniany teraz ostropest znowu wraca do czołówki modnych ziół i jest to bardzo zdrowa moda.

W jaki sposób ostropest regeneruje wątrobę?

Ostropest wpływa na zmniejszenie czynników zapalnych, pomaga neutralizować substancje toksyczne, zwiększa zdolności autonaprawcze komórek wątroby, uszczelnianie błony kom. hepatocytów. Sylimaryna stymuluje syntezę białek w wątrobie, przez co przyczynia się do wzrostu zdrowych komórek wątrobowych.

Jak stosować ostropest plamisty?

Ostropest możemy spożywać w ilości 1-2 łyżki dziennie, najlepiej rano przed posiłkiem, lub podzielić ta ilość na mniejsze dawki w ciągu dnia. Warto spożywać go przed posiłkiem ponieważ reguluje  wydzielanie kwasów żółciowych, które biorą udział w trawieniu.

Po jakim czasie można zauważyć efekty działania ostropestu?

W zależności od stopnia nasilenia problemów z układem pokarmowym dobroczynne działanie ostorpestu powinny być widoczne w przeciągu jednego do trzech tygodni. Nawet jeśli my sami nie zauważamy po tym czasie żadnej poprawy nie znaczy to że roślina nie działa. Drobne efekty naprawcze w komórkach wątroby lub poprawa glikemi nie będą może widoczne gołym okiem ale będą poprawiły stan naszego zdrowia.

Kto powinien uważać z wprowadzeniem go do diety?

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z uczuleniem na rośliny z rodziny astrowatych, kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią.

Czy spożywanie ostropestu może powodować skutki uboczne?

Dotychczas nie wykazano żadnych skutków ubocznych związanych ze spożyciem ostropestu. Jednak jak ze wszystkimi ziołowymi specyfikami warto ostrożnie wprowadzać go do diety

Czy można z niego przygotować olej?

W sklepach można znaleźć tłoczony na zimno olej z całych ziaren ostropestu. Jest on bogaty witaminy: A, D, E, K, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Taki olej nie ma jednak tylu dobroczynnych właściwości co całe ziarenka.

Jak to zrobić, jak przechowywać i czy ma podobne właściwości co nasiona?

Przygotowanie takiego domowego oleju wymaga odpowiedniego sprzętu, który za nas wykonuje całą pracę. Dlatego w tym przypadku lepiej będzie kupić gotowy olej.

Jak wykorzystywać ostropest w kuchni? W jakiej postaci jeść?

Najlepiej w formie zmielonej. W każdej postaci możemy ostropest spożywać bezpośrednio lub dodać do posiłku.

Do czego możemy go dodawać?

Ostropest nadaje się do sałatek, w formie zmielonej do sosów. Ma neutralny smak, można go więc dodać i do pieczenia chleba i do ciasteczek. Warto łyżkę dodać również do koktajlu lub smoothie.

Z czym łączyć?

Nie ma tutaj żadnych wykluczeń i przeciwwskazań. Może być spożywany z różnymi grupami pokarmów.

Lepiej zmielony czy w ziarnach?

Jeśli zmielony to najlepiej świeżo przed spożyciem.

Czy można z niego przygotować herbatę?

Można przygotować taką herbatę zalewając 1 łyżkę dobrze zmielonych ziarenek ostropestu plamistego około ½ litra ciepłej wody. Warto zaznaczyć że ostropest nie zyskuje w takiej herbatce dodatkowych właściwości oraz należy pamiętać aby wyjeść osadzający się na dnie osad z ostropestu, ponieważ cenne składniki nie są rozpuszczalne w wodzie.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00