Rozmowę z Ewą Stepek-Szuba w Radio Via prowadziła Pani Małgosia Lewicka-Kyc.
Co to za roślina, do jakiej grupy należy, jakie posiada owoce i smak, czy jest u nas popularna?
Rokitnik to roślina z gatunku rodzin oliwnikowatych. Można go spotkać na terenie Europy, Azji także w Polsce nad wybrzeżem Bałtyku. Swoją popularność zyskał dzięki Aleksandrowi Wielkiemu – to on ze swoich podbojów przywiózł krzewy rokitnika do Europy. Zwrócił uwagę, że jego żołnierze zjadając małe pomarańczowe owoce szybciej regenerowali zdrowie i siły.
Jakie są właściwości odżywcze rokitnika, jakie cenne witaminy i minerały zawiera?
Rokitnik jest niepozorną rośliną w której kryje się skarbnica witamin, bowiem w jednym owocu znajdziemy 190 bioaktywnych składników, a w tym m.in: witamina C, witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K, mikroelementy przed wszystkim potas, magnez, wapń i żelazo ale też mangan i bor). Zawiera spore ilości karotenoidów, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne oraz antocyjany takie jak flawonoidy i katechiny.
Zalety zdrowotne oleju z rokitnika – jak powstaje, jakie wartościowe składniki zawiera
Najcenniejszy z rokitnika jest jego olej. Karotenoidy nadają mu charakterystyczny ciemno brunatny kolor. W skład oleju wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K oraz sterole roślinne.
Na co polecany jest ten olej i kto powinien uważać z jego stosowaniem ?
Olej rokitnikowy najczęściej jest stosowany zewnętrznie pomaga przy leczeniu egzem skóry, oparzeń szczególnie tych powstałych po radioterapii oraz na trudno gojące się rany. Spożywanie tego oleju wspomaga regeneracje błony śluzowej żołądka oraz jelit, działa ochronnie na komórki wątrobowe, układ sercowo – naczyniowy oraz wspomaga walkę z nowotworami. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki dużej zawartości steroli roślinnych. Jeśli chodzi o przeciwwskazania – nie powinny go stosować osoby chorobami zapalnymi wątroby oraz trzustki oraz przy zapaleniu woreczka żółciowego ponieważ wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
W jakiej formie najlepiej spożywać rokitnik. Co zrobić z jego owoców i liści ?
Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak ze względu na ich wyjątkowo kwaśny smak najczęściej są wykorzystywane w formie przetworów np. soków, konfitur i nalewki. Z liści oraz zasuszonych jagód przygotowuje się również napary. Suszone młode listki oraz całe gałązki rokitnika zaparza się jak herbatę, która ma właściwości przeciwbiegunkowe. Z rokitnika możemy przygotować również maseczkę która zregeneruje i poprawi wygląd skóry.
Na jakie sposoby wykorzystać go w kuchni?
Najczęściej służy jako dodatek do dań. Nadaje się do słodkich sosów, jako dodatek do chleba. Można go dodać do sałatek owocowych lub tych przygotowanych na bazie zielonej sałaty i oliwy.
Jakie są zalety zdrowotne tej rośliny, na jakie dolegliwości jest polecany i dlaczego?
Owoce rokitnika oraz jego przetwory stosuje się w profilaktyce oraz leczeniu infekcji, stanów zapalnych oraz obniżonej odporności. Wyciągi z owoców wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalnie. Pomaga w leczeniu zmian miażdżycowych oraz chorobach reumatoidalnych, poprawia pracę mózgu, opóźnia procesy starzenia, regeneruje komórki skóry. Wzmacnia strukturę włosów, nadaje im połysk oraz poprawia ich elastyczność. Działa również wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne. Wiele badań naukowych pokazuje, że sok oraz olej rokitnikowy działa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Dlaczego warto po niego sięgać?
Rokitnik to doskonały środek profilaktyczny na wiele chorób, poprawia urodę oraz funkcje poznawcze. Gdy już zachorujemy wspomoże funkcje obronne organizmu. Warto skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.