Paulina Górska gościła w audycji Małgorzaty Lewickiej –Kyc w Radiu Via. Rozmowa dotyczyła cukru i substancji słodzących.
Węglowodany złożone są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Węglowodany proste nie są już tak korzystne dla naszego zdrowia. Nie powinny stanowić więcej niż 10% całkowitego, dobowego zapotrzebowania energetycznego. Fruktozę znajdziemy naturalnie w owocach. Spożycie jej razem z owocami nie jest szkodliwe dla zdrowia, natomiast syntetyczna fruktoza dodawana do przetworzonych produktów spożywczych może negatywnie odbić się na zdrowiu. Słodziki syntetyczne nie są do końca przebadane w kierunku możliwych skutków ubocznych, dlatego ich stosowanie nie jest zalecane. Dobrą alternatywą cukru białego jest substancja słodząca, pochodzenia naturalnego – stewia. Ma niski indeks glikemiczny i jej spożycie nie powoduje skutków ubocznych. Cukier brzozowy, zwany ksylitolem również ma niski indeks glikemiczny, ale w większych dawkach może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.