Czosnek niedźwiedzi słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Jakich konkretnie?
Regularne spożywanie czosnku przyczyni się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu. Wspomoże także nasz układ odpornościowy. Ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Wpływa również korzystnie na nasz układ pokarmowy. Usprawnia pracę jelit, więc jest idealny dla osób cierpiących na wzdęcia. Bierze także udział w regeneracji flory bakteryjnej, która została uszkodzona przez antybiotyki. Czosnek niedźwiedzi znajduje również swoje zastosowanie w leczeniu chorób skóry.
To także skarbnica witamin?
Tak, czosnek niedźwiedzi zawiera witaminę A oraz C. Bogaty jest również w żelazo, magnez, cynk i siarkę. Zawiera również flawonoidy, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym.
W jaki sposób najlepiej go spożywać? Z czym można łączyć?
Czosnek niedźwiedzi ma wiele zastosowań w kuchni. Można go używać w postaci świeżych liści lub sproszkowanej przyprawy. Idealny do zup, sosów, mięsa, sałatek a także różnego rodzaju past czy to z twarogu, jaj czy z warzyw. Sprawdzi się również w formie pesto, jako np. dodatek do makaronu. Warto pamiętać, żeby do gorących potraw dodawać czosnek pod koniec przyrządzania, gdyż traci on swoje właściwości prozdrowotne.
Czy można go suszyć, mrozić itd.? Czy nie traci właściwości?
Czosnek niedźwiedzi można spożywać zarówno w postaci świeżych liści, jak i suszonych. Przy odpowiednich warunkach suszenia nie straci on swoich właściwości. Można go również zamrozić i nie wpłynie to negatywnie. Jednak warto wiedzieć, że najwięcej właściwości prozdrowotnych będzie zawierał świeży czosnek niedźwiedzi. W celu utrzymania ich w dłuższej świeżości można je śmiało przechowywać w lodówce.