Czym jest głód? Znamy go wszyscy. To jedna z naszych podstawowych potrzeb, by utrzymać organizm przy życiu. Głód to odczucie spowodowane pobudzeniem ośrodka głodu znajdującego się w mózgu. Zachęca nas do poszukiwania pożywienia i sięgnięcia po nie. Mechanizm powstawania głodu i sytości to wielonarządowy i skomplikowany układ zależności, na które wpływa nie tylko nasz metabolizm, ale również emocje.
Czy poczucie głodu związane jest z naszym aktualnym stanem fizjologicznym, czy też jest wynikiem naszego sanu emocjonalnego? To kluczowe pytanie, które należy sobie zadać zanim sięgniemy po pożywienie. W zależności od tego, co kieruje naszą potrzebą zjedzenia posiłku nasze wybory żywieniowe będą zdecydowanie się różnić.
Prawdziwy fizjologiczny głód jest często mylony z głodem emocjonalnym. Głód emocjonalny może się pojawić gdy jesteśmy znudzeni, czujemy się samotni, jesteśmy zestresowani. Jedzenie w takich sytuacjach nie jest adekwatne do prawdziwych potrzeb organizmu związanych z jedzeniem i prowadzi w konsekwencji do nadmiernej podaży produktów wysokoenergetycznych.
Jak odróżnić głód fizjologiczny od emocjonalnego?
Głód fizjologiczny
pojawia się powoli
odczuwamy go kilka godzin po zjedzeniu ostatniego posiłku
ustępuję, po zjedzeniu dowolnego produktu czy potrawy
występuje ochota na różne produkty czy potrawy
nie odczuwasz potrzeby zjedzenia czegoś teraz, w tym momencie, możesz odwlec tą potrzebę
objawy: burczenie
w brzuchu, znużenie
związany ze spadkiem energii
Głód emocjonalny
pojawia się nagle
może pojawić się bezpośrednio po zjedzeniu posiłku
nie ustępuje pomimo uczucia sytości; czujesz wewnętrzną potrzebę jedzenia
pojawia się ochota na konkretny produkt, danie, najczęściej słodycze, żywność typu Fast – Food
odczuwasz przymus zjedzenia czegoś natychmiast
po zjedzeniu mogą wystąpić wyrzuty sumienia
związany z pozytywnymi lub negatywnymi emocjami