Łączenie i bilansowanie posiłków

 

Audycja na temat prawidłowego łączenia i bilansowania posiłków na antenie Radia Via. Z Pauliną Górską rozmawiała redaktor Małgorzata Lewicka-Kyc.

 

 

Węglowodany zaczynają być trawione już w jamie ustnej, następnie w jelicie cienkim i dwunastnicy. Trawienie białka rozpoczyna się w żołądku, następnie rozkładane jest w jelicie cienkim i dwunastnicy. Tłuszcze w niewielkim stopniu są trawione w żołądku, ale ich główny rozkład zachodzi w jelicie cienkim. Prawidłowo zbilansowany posiłek zawiera wszystkie makroskładniki, czyli białko, tłuszcze i węglowodany. Nie należy łączyć produktów bogatych w witaminę C ze świeżym ogórkiem. Ogórek zawiera enzym, askorbinazę, który rozkłada witaminę C w produkcie. Nie zaleca się dodatku cytryny do herbaty w trakcie jej zaparzania, najlepiej dodać ją dopiero po wyjęciu z niej fusów lub zaparzacza. Przy niedoborach wapnia i żelaza powinniśmy ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00