Dietetyk Joanna Reizer rozmawiała z Panią Małgosią Lewicką-Kyc.
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów płatków owsianych. Które są najwartościowsze i które warto wybrać?
Płatki owsiane zwykłe – To najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty. Otrzymywane są z całego ziarna.
Płatki owsiane górskie – Otrzymywane są z krojonego ziarna, w procesie produkcji tracą część składników mineralnych.
Płatki owsiane błyskawiczne – Otrzymywane są z pokrojonego ziarna, które poddaje jest obróbce parą, dzięki temu szybciej są gotowe do spożycia.
Jeśli chodzi o kalorie, to płatki owsiane w każdym z trzech wariantów prezentują się tak samo. Płatki owsiane w 100 gramach mają:
378 kcal, 63g węglowodanów, 7g tłuszczów, 12g białka.
Najbardziej wartościowe są zwykłe płatki owsiane. Płatki owsiane błyskawiczne i górskie są szybsze w przygotowaniu, więc sprawdzą się bardziej u osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Do tego płatki błyskawiczne są lepszym dodatkiem do jogurtów i podawania na zimno, nie potrzebują, gotowania. Są najlżej strawne i poleca się je osobom, które mają problemy z żołądkiem.
Jakie, cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze znajdziemy w ziarnie owsa?
Płatki owsiane są źródłem białka i aminokwasów, zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B oraz witaminy E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, miedź itd.
Czy ziarno owsa może uczulać i wywoływać niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego?
Owies może wywołać objawy alergii, może być źle tolerowany przez osoby ze schorzeniami ze strony przewodu pokarmowego. Uważać muszą również osoby chorujące na celiakię, gdyż owies może być zanieczyszczony glutenem.
O czym pamiętać przygotowując owsiankę, jak długo gotować płatki, co można do nich dodać?
Płatki owsiane możemy ugotować na mleku (krowim i roślinnym), ugotować na wodzie i zalać mlekiem lub jogurtem czy kefirem. Przygotowanie owsianki należy dostosować do własnych potrzeb, osoby chore na cukrzycę nie powinny jej rozgotowywać, natomiast te osoby, które muszą być na diecie lekkostrawnej przeciwnie- lepiej, jeżeli zjedzą owsiankę rozgotowaną. W zależności od pogody, naszego nastroju czy pory roku, możemy przygotować całkowicie odmienne kombinacje. Wykorzystać dodatki takie jak:
– owoce świeże, owoce mrożone, owoce suszone
– pestki dyni, słonecznika, orzechy, siemię lniane
– kakao, gorzką czekoladę, miód
– masło orzechowe, powidła, dżemy
– cynamon, imbir, kardamon, kurkuma, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa
Ile kalorii zawiera śniadanie przygotowane na bazie owsianki?
Wszystko zależy od dodatków, owsianka składająca się ze szklanki mleka, 4 łyżek płatków owsianych i średniego owocu będzie mieć ok. 400 kcal.
Czy będzie to wartościowe śniadanie dla ucznia lub osoby dorosłej?
Uniwersalne śniadanie dla ucznia jak i dla osoby dorosłej, dla dzieci i osób starszych, dla kobiet w ciąży, sportowców.
Jeśli nie owsianka, to co? (Proszę o trzy – cztery propozycje śniadania na bazie płatków owsianych)
– Placuszki z płatków owsianych
– Koktajle, jogurt z płatkami…
– Składnik domowego pasztetu
– Mleko owsiane, mąka owsiana
– Domowa granola, crunche
Owsianka wpływa dobrze na stan naszego zdrowia dzięki składnikom odżywczym, czy pomaga też zachować szczupłą sylwetkę i cieszyć się nieskazitelna cerą?
Płatki owsiane, dzięki dużej zawartości frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego regulują odpowiedź glikemiczną po posiłku. Ich spożycie pomaga uniknąć nagłych wyrzutów insuliny do krwi, przez co poziom glukozy nie spada gwałtownie po posiłku. Dzięki temu dłużej odczuwamy sytość. Dodatkowo płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii. Płatki owsiane są dobrym źródłem witamin z grupy B – ich niedobór negatywnie wpływa na kondycję skóry i stan włosów (nadmierne wypadanie i łamliwość).
Zachęta do jedzenia owsianki. Dlaczego warto zjadać ją na śniadanie?
Zdrowa, daje uczucie sytości, można ja przygotowywać na wiele sposobów, jest smaczna, uniwersalna, ciepła. Owsianka jest świetnym posiłkiem na śniadanie dla każdego z nas. Ze względu na duże możliwości operowania składnikami może być zarówno posiłkiem dla osób na diecie, a także np. dla sportowców, którzy potrzebują posiłku bardzo energetycznego. Za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od tego, jakie dodatki wykorzystamy przy jej przygotowaniu.