W audycji „Przez żołądek do serca” dietetyk Paulina Górska rozmawiała z redaktor Małgorzatą Lewicką-Kyc na temat właściwości zdrowotnych kawy i herbaty.
Woda jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia, po nocy jesteśmy mocno odwodnieni. Woda doskonale ugasi pragnienie i nawodni organizm. Kawa nie powinna być spożywana na czczo, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych. Kawa zawiera kofeinę, która dodaje energii, usprawnia prace sera, poprawia koncentrację. W kawie znajdziemy również rozpuszczalny błonnik pokarmowy oraz polifenole zapobiegające procesom starzenia. Kawa może pomóc niwelować bóle migrenowe, tłumi apetyt, wzmacnia działanie leków przeciwbólowych. Herbata obniża cholesterol, ciśnienie krwi, ma działanie odtruwające, dodaje energii, zawiera teinę o działaniu pobudzającym. Herbata i kawa obniżają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, przy niedoborach tego składnika należy ograniczyć ich spożycie. Kawa i herbata są napojami niskokalorycznymi, jeśli nie zdecydujemy się ich posłodzić. Spożycie herbaty jest bezpieczne, zalecane dla wszystkich. Najbardziej szkodliwa jest kawa parzona po turecku, kawa rozpuszczalna i kawa z ekspresu jest bezpieczniejsza. Najwartościowsza jest herbata liściasta, natomiast najgorsza jakościowa jest herbata granulowana.