Gościem audycji Małgorzaty Lewickiej-Kyc w Radiu Via była Ewa Stepek-Szuba z Nutripoint. Audycja dotyczyła zdrowotnych właściwości papryki i sposobu jej wykorzystania w kuchni.
Papryka na świecie znana jest od wieków jednak na polskich stołach na stałe zagościła dopiero od około 20-30 lat. Istnieje bardzo wiele odmian tego warzywa. Różnią się przede wszystkim kształtem, kolorem i ostrością. Papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C oraz karotenoidów. Jest niskokaloryczna pomaga w trawieniu, zawiera również sporo antyoksydantów. Pomaga budować odporność, działa regenerująco na komórki, niwelując stres oksydacyjny.
Papryka sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik zupy, sosów, sałatek, ale również jako dodatek do kanapki. Ma wyrazisty smak, szczególnie jej ostrzejsze odmiany jak chili i habanero sprawdzą się jako składnik nadający charakteru potrawie. Najwięcej witaminy C będzie zawierała papryka jedzona na surowo, jednak nie każdemu ona służy.
Na paprykę powinny uważać osoby z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ, może działać drażniąco, nasilając refluks lub wzdęcia.