Dietetyk Paulina Górska w Radiu Via w audycji prowadzonej przez Panią Małgosię Lewicką-Kyc.
Czy zarodniki pleśni możemy dostrzec gołym okiem?
Nie, zarodników pleśni nie jesteśmy wstanie zobaczyć, ponieważ mają zaledwie kilka mikronów. Znajdują się one w grzybni, która wnika głęboko w pożywienie.
Jakie środowisko uwielbia pleśń, w jakiej temperaturze i warunkach najlepiej się rozwija?
Większość pleśni najlepiej rozwija się w środowisku ciepłym ok. 20-25 stopni i wilgotnym. Są jednak pewne gatunki, które mino niższej temperatury bytują w pożywieniu.
Jakie toksyczne związki wydziela pleśń?
Pleśń wydziela mykotoksyny -substancje mogące być groźne dla naszego zdrowia. Są to substancje rakotwórcze i mutagenne (hamują syntezę DNA). Są też przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć, chorób alergicznych, problemów z układem oddechowym, pokarmowym oraz wątrobą
Są osoby, które z nadgniłego jabłka odcinają pleśń, zbierają ją z sałatki czy dżemu i resztę zjadają? Dlaczego nie należy tego robić i wyrzucić takie produkty w całości?
To co widzimy w postaci białego lub kolorowego meszku czy nalotu to tylko cześć grzybni. Zdecydowana większość jest dla nas niewidoczna. Wnika ona głęboko w pożywienie i często zajmuje całą strukturę danego produktu. Odkrojenie widocznej części pleśni nie jest rozwiązaniem problemu, ponieważ bytuje ona w całym skażonym produkcie.
W jakich produktach spożywczych najlepiej rozwija się pleśń?
Pleśń najczęściej rozwija się w produktach zbożowych, orzechach, owocach, warzywach. Może się ona pojawić już na polu, w magazynach, jak i gotowej do spożycia żywności.
Jakie metody walki z pleśnią stosuje się w przemyśle spożywczym?
Skażenie pleśnią surowców produktów jest bardzo dużym problemem sektora rolno-spożywczego. Do walki z pleśniami najczęściej stosuje wiele metod np. stosowanie fungicydów (kwas propionowy i octowy), ozonu, amoniaku, promieni słonecznych i mikrofal.
Jak ustrzec się pleśni na jedzeniu w warunkach domowych, w czym i gdzie najlepiej przechowywać żywność?
Należy przede wszystkim dbać o to, by w miejscach przechowywania żywności było czysto, sucho i chłodno. Powinniśmy dbać o to, by wraz ze świeżą żywnością nie przechowywać tej skażonej, czyli nadpsutej. Należy również przestrzegać terminu przydatności do spożycia i nie przechowywać żywności, która straciła ważność.
Czy gotowanie zabija pleśń?
Niestety nie, gotowanie nie zabija pleśni. Toksyczne substancje znajdujące się już w żywności nie zostaną zniszczone poprzez działanie wysokiej temperatury.
Czy jeśli przypadkiem zjemy coś zakażonego pleśnią spowoduje to groźne następstwa dla naszego zdrowia?
Raczej nie. Przypadkowe zjedzenie pleśni nie powinno mieć groźnych dla naszego zdrowia następstw. Może objawić się bólem brzucha i biegunką.
Co się dzieje jeśli zdarza się to często? Jakie mogą być/są tego konsekwencje zdrowotne?
Jeśli jemy skażoną pleśnią żywność często, to może dojść do wystąpienia mikotoksykozy- niebezpiecznego zatrucia organizmu. Ponadto mikotoksyny przyczyniają sie do powstawania nowotworów, chorób przewodu oddechowego, wątroby oraz nerek.
Dla kogo zarodniki pleśni są najgroźniejsze?
Pleśń najgroźniejsza jest dla alergików, ponieważ zarodniki po dostaniu się do układu oddechowego mogą u takich osób wywołać astmę, zakażenie dróg oddechowych i zatok.
Jak ustrzec się pleśni na żywności, o czym pamiętać robiąc zakupy i przechowując żywność?
Pamiętajmy przede wszystkim o higienie, zarówno miejsc w których przetrzymujemy żywność ( pojemnikach, lodówkach, chlebakach), jak i swojej- żywność powinniśmy dotykać zawsze czystymi rękoma. Nie kupujmy zbyt dużo żywności, by nie psuła się w lodówce. Przy zakupach i przed spożyciem produktu dokładnie go obejrzyjmy i przeczytajmy termin przydatności do spożycia. Jeśli zauważymy nawet najmniejszy ślad pleśni produkt należy wyrzucić.