Problem nadmiernej masy ciała, często odnosi się do osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. U takich osób oprócz nadwagi i otyłości obserwujemy insulinooporność, co wiąże się z utrudnionym procesem redukcji masy ciała. Tkanka tłuszczowa jest narządem endokrynnym zdolnym do produkowania substancji o działaniu prozapalnym. Stan zapalny z kolei napędza insulinooporność, ale do patomechanizmów możemy również zaliczyć akumulacje w wątrobie i mięśniach szkieletowych nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych. Insulinooporność to choroba, która doprowadza do obniżenia wrażliwości naszych tkanek na działanie insuliny. Trzustka zaczyna produkować coraz większe jej ilości. Należy pamiętać, że insulina to hormon anaboliczny, który przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej i hamowania jej rozpadu. Aby zmniejszyć wydzielanie insuliny i tym samym przerwać to błędne koło musimy ograniczyć produkty wpływające na wydzielanie insuliny. Przede wszystkim ograniczeniu podlegają cukry proste (słodycze, soki owocowe, miód, napoje słodzone, niektóre owoce – dojrzały banan, gruszki, mango, ananas), gdyż to one w najszybszym tempie przenikają do krwi, zwiększając zapotrzebowanie organizmu na insulinę.
Kiedy ograniczamy w naszych posiłkach cukry proste i skrobię, poziom glukozy we krwi ma tendencję do stabilizacji, a poziom hormonu magazynującego tłuszcz – insuliny spada, co może ułatwić spalanie zapasów tkanki tłuszczowej w organizmie. Ponadto, wyższe spożycie białka i tłuszczu w diecie low -carb opóźnia opróżnianie żołądkowe i może zwiększyć poczucie sytości, a tym samym zmniejszyć ilość spożywanego pokarmu, co wspomaga utratę wagi. Pamiętajmy, że kluczem do redukcji masy ciała jest zmniejszona ilość kalorii poniżej naszego zapotrzebowania. Biorąc pod uwagę możliwy korzystny wpływ tej diety na masę ciała, gospodarkę węglowodanową i ochronę układu krążenia, ten styl odżywiania może stanowić nie tylko prewencję wobec wystąpienia cukrzycy typu 2 czy zespołu metabolicznego, ale także być świetnym narzędziem do uzyskania należnej masy ciała.
Jakie są korzyści ze stosowania diety Low-Carb. Co mówią badania?
• wspomaganie redukcji zbędnych kilogramów, wysoki poziom sytości posiłków,
• normalizacja cukru i insuliny we krwi, zaobserwowano zarówno mniejsze zachcianki jak i nawet całkowity brak ochoty na słodycze,
• poprawa funkcji poznawczych,
• redukcja stanu zapalnego,
• prawidłowa praca układu trawiennego, zmniejszenie objawów zespołu jelita drażliwego, takich jak wzdęcia, gazy, biegunki, skurcze i ból, dodatkowo zauważono związek między dieta niskowęglowadanową a redukcją występujących epizodów refluksu i niestrawności,
• poprawa profilu lipidowego – wzrost poziomu cholesterolu HDL przy redukcji cholesterolu LDL, w niektórych badaniach również stwierdzono niższe ciśnienie tętnicze krwi – przy zwiększonym udziale w diecie jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
• poprawa stanu skóry, w tym zmniejszenie nasilenia zmian trądzikowych,
• poprawa zdrowia psychicznego,
• pozytywny wpływ na płodność, szczególnie u kobiet z PCOS.