Dynię śmiało można nazwać jesienną skarbnicą zdrowia. Jest zarówno lekkostrawnym i niskokalorycznym warzywem. W 94% składa się z wody, dlatego w 100 gramach zawiera jedynie 30 kcal. Warto także zwrócić uwagę na jej wartość zdrowotną. Dynia to bogate w witaminy i minerały warzywo, które również jest doskonałym źródłem beta-karotenu, karotenoidu, który organizm przekształca w witaminę A. Beta-karoten jest składnikiem odżywczym, znajdującym się w większości pomarańczowych owoców i warzyw. Dobre jego źródła to marchew, morele, bataty czy brzoskwinie. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, zapewniając ochronę przed chorobami układu krążenia, udarem czy chociażby chorobami zwyrodnieniowymi. Jest również prekursorem witaminy A, co oznacza, że jest przekształcany przez organizm w witaminę A. Po przekształceniu pomaga w procesie widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo dynie zawierają potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy tj. A,E,K,C oraz te z grupy B.
Dynie zawierają mieszankę składników odżywczych, dzięki czemu są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu, pozytywnie wpływają na układ krążenia, utrzymują skórę w dobrej kondycji, wspierają odporność, chronią przed chorobami zapalnymi jelit, wpływają na skurcze, biorą udział w procesie widzenia, regulują gospodarkę wodną organizmu, tym samym wspomagają funkcjonowanie nerek, są ważne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wzmacniają kości czy nawet zapobiegają kamieniom żółciowym.
Warto także wspomnieć o pestkach dyni, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, związki z grupy fitosteroli oraz cynk. Przypisuje się im funkcję ochronną przed powiększeniem gruczołu prostaty, a także znalazły swoje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych. Możemy przygotować z niej obiad, deser, a także zimowe przetwory . Wykorzystajmy w pełni dyniowy sezon, aby dostarczyć naszemu organizmowi tak wiele cennych składników odżywczych.