Maślan sodu to sól kwasu masłowego, należący do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jest to substancja wytwarzana naturalnie w jelitach w wyniku fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów, głównie błonnika i skrobi opornej. Zatem dieta bogato błonnikowa będzie pozytywnie wpływać na produkcję kwasu masłowego w jelitach. Produktami bogatymi w błonnik i skrobię oporną są między innymi: grube kasze, płatki owsiane, otręby, makarony pełnoziarniste, bób, fasola, groch, soczewica, burak, marchew, pomidor, sałata, brzoskwinia, śliwka, jabłko, gruszka, kiwi, pomarańcza, porzeczki.
Jaki wpływ na nasze zdrowie ma maślan sodu?
Coraz więcej mówi się o wpływie maślanu sodu na nasze zdrowia oraz pojawiają się suplementy diety z nim w składzie. Zatem jakie sią jego właściwości? Oto one:
- Wsparcie dla mikroflory jelitowej:
Maślan sodu może działać jako substrat dla korzystnych bakterii jelitowych, wspierając ich wzrost i rozwój. Zachowanie zdrowej mikroflory jelitowej jest kluczowe dla procesów trawiennych, wchłaniania składników odżywczych oraz funkcjonowania układu odpornościowego.
- Wsparcie dla układu pokarmowego:
Maślan sodu jest niezwykle ważny dla komórek nabłonka jelit, zwanych kolonocytami, które odpowiadają za odbudowę jelit. Może pomóc zmniejszyć przepuszczalność ścian jelita grubego, co przekłada się na jego większą integralność. Ponadto, maślan sodu wpływa na stabilizację struktury błony śluzowej jelit i determinuje jej integralność oraz prawidłowe funkcjonowanie.
- Działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne:
Maślan sodu warunkuje działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne. Może chronić przed wnikaniem do układu pokarmowego różnego rodzaju patogenów.
- Wpływ na zdrowie metaboliczne:
Niektóre badania sugerują, że maślan sodu może wpływać na metabolizm lipidów i glukozy, co może mieć znaczenie dla zdrowia metabolicznego, w tym dla osób z nadwagą, otyłością czy cukrzycą typu 2.
Ze względu na jego znaczący wpływ na pracę układu pokarmowego, co raz częściej poleca się jego suplementację przy takich schorzeniach jak:
- IBS (Zespół jelita drażliwego) – wg badań włączenie dodatkowo suplementacji maślanem sodu do podstawowej terapii wiązało się ze zmniejszeniem dolegliwości ze strony układu pokarmowego np. bóli brzucha czy problemów z wypróżnianiem.
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – ze względu na potencjalne działanie przeciwzapalne, wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego jelit.
- Choroby uchyłkowej jelit – maślan sodu oprócz działania przeciwzapalnego, wpływa również na regenerację błony śluzowej jelit. Te właściwości mogą znacznie pomóc
w zmniejszeniu stanu zapalnego. - Choroby Leśniowskiego – Crohna – zazwyczaj jest bardzo dobrze tolerowany przez osoby cierpiące na tą chorobę jelit. Według badań może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia, a nawet reemisję tej choroby.
Również warto włączyć jego suplementację po ostrych biegunkach jak również po antybiotykoterapii. Można także rozważyć jego włączenie przy dysbiozie jelitowej, otyłości czy insulinooporności.
Maślan sodu ma szerokie zastosowanie w przebiegu chorób przewodu pokarmowego. Zatem warto zadbać o jego podaż, nie tylko w przebiegu chorób, ale również w codziennej diecie, włączając produkty bogate w błonnik.