Postępowanie dietetyczne u chorych na łuszczycę

 

Centrum Dietetyczne NutriPoint w osobie dietetyk Ewy Stepek- Szuby miała przyjemność uczestniczyć w V Konferencji „Edukacja i integracja” organizowanej w Rzeszowie 7 października 2017 przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Chorych na Łuszczycę „Psoriasis”. Nasz dietetyk poprowadził wykład pod tytułem: „Postępowanie żywieniowe u osób chorych na łuszczycę”.

 

Naszym celem było zachęcenie chorych do wprowadzenia zmian żywieniowych, ponieważ te jak pokazują badania z znacznym stopniu poprawiają stan skóry oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby współistniejące z łuszczycą. Łuszczyca wiąże się z większym ryzykiem chorób serca, udaru, cukrzycy co dodatkowo powinno zachęcić do poprawiamy żywienia, ponieważ wymienione choroby są silnie dietozależne (dieta stanowi niejednokrotnie podstawę ich leczenia).

Łuszczyca to choroba ogólnoustrojowa, mająca podłoże genetyczne, warunkowana mechanizmami autoimmunizacji. Podstawą leczenia dietetycznego chorych na łuszczyce jest zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie przez ograniczanie pewnych składników i wprowadzenie produktów działających przeciwzapalnie. Łuszczyca „lubi” się z otyłością. Tkanka tłuszczowa, która u osób z nieprawidłowa wagą występuje w nadmiarze wytwarza czynniki zapalne, które nasilają zmiany łuszczycowe. Ważnym punktem terapii jest więc praca nad prawidłową wagą. Dodatkowo badania pokazują, że zmniejszenie podaży kalorii poprawia naturalne mechanizmy obronne, zmniejsza stres oksydacyjny, i ogranicza stan zapalany wywołany metabolicznie przez nadwyżki żywieniowe.

Drugim ważnym punktem w żywieniu jest dieta przeciwzapalna. Jej podstawą jest ograniczenie mięsa, a szczególnie jego przetworów (szynki, kiełbasy, pasztetów itp.). Mięso zawiera kwas arachidonowy, ten sam którego zwiększoną ilość obserwuje się w skórze chorych na łuszczycę. Chorzy, jak pokazują badania mają zmniejszoną aktywność enzymów oksydoreduktazy, przez to w ich organizmie jest więcej aktywnych form tlenu, wolnych rodników, które nasilają procesy zapalne. Z wolnymi rodnikami świetnie radzą sobie przeciwutleniacze (β-karoten, flawonoidy, witamina C, witamina E) zawarte w owocach i warzywach.

W diecie warto zadbać o prawidłową podaż kwasów omega-3, które znaleźć można w tłustych morskich rybach, olejach lnianym, kukurydzianym oraz w pestkach dyni, migdałach, siemieniu lnianym.

Chorym często towarzyszy celiakia lub nietolerancja glutenu, która nieleczona dietą eliminacyjną nasila odpowiedź układu immunologicznego oraz stan zapalny. Warto wykonać badanie odpowiednich przeciwciała lub jeśli one nic nie wykażą przejść na dietę bezglutenową i sprawdzić jak wpływa ona na skórę.

 

 

Dodano do koszyka.
1 produkt - 300,00