Właściwości zdrowotne wody

 

Magdalena Socha udziela wywiadu w Polskim Radiu Rzeszów nt. właściwości zdrowotnych wody. Nasza dietetyczka rozmawiała z Panią redaktor Małgorzatą Iwanicką. (odsłuchaj poniżej)

 

 

Woda spełnia bardzo dużą rolę w naszym organizmie. Jest rozpuszczalnikiem składników mineralnych, nośnikiem składników odżywczych, reguluje temperaturę ciała, wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ubytek wody może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i funkcjonowanie. Zalecane dzienne spożycie płynów wynosi ok. 2-2,5 litra na dobę. W wodzie źródlanej jest mniej składników mineralnych w porównaniu do wody mineralnej. W wodzie mineralnej znajdziemy przede wszystkim: magnez, potas, wapń. Najmłodsze dzieci powinny wypijać wodę źródlaną, dla tych starszych sprawdzi się woda mineralna. Wodę powinniśmy pić małym łykami, powoli, przez cały dzień. Wody smakowe w swoim składzie mają dodatek soków owoców, a także konserwantów. Przed zakupem takiej wody należy sprawdzić etykietę. Najszybciej ugasi pragnienie woda o umiarkowanej temperaturze.

 

Dodano do koszyka.
1 produkt - 580,00