Właściwości zdrowotne jabłek

 

Nasz dietetyk Paulina Górska wypowiadałasię na antenie radia Via, na temat właściwości zdrowotnych jabłek. Audycję prowadziła redaktor Małgorzata Lewicka-Kyc.

 

 

Są dostępne przez cały rok. ale jesienią smakują najlepiej. Sprawdzają się w deserach i jako dodatek do dań głównych i przetworów, najzdrowsze są jednak zjadane na surowo. Dlaczego warto polubić jabłka? Czy jabłko może się ubiegać o tytuł super owocu?

Zdecydowanie tak, jabłko zawiera wiele cennych składników odżywczych, często niestety zapominane ostatnimi czasy, wypierane przez owoce egzotyczne sprowadzane z innych krajów. Choć Polska jest dużym eksporterem tych owoców, ich spożycie nie jest bardzo wysokie w naszym kraju.

Mamy wiele odmian jabłek, jak ogólnie możemy je pogrupować?

Ogólnie mówiąc można wyodrębnić 3 grupy:

  • twarde jabłka deserowe, które nadają się przede wszystkim do spożycia na surowo np. odmiany Golden Delicious, Lobo
  • pośrednie jabłka stołowe, które nadają się jak najbardziej do spożycia, ale również są wykorzystywane w przetwórstwie np. Jonatan.
  • jabłka które zazwyczaj przetwarzamy w kuchni takie jak Antonówka, Szara Reneta

Najzdrowsze są nieduże rodzime jabłka, które nie zawsze wyglądają atrakcyjnie w porównaniu z pięknie wyglądającymi jabłkami importowanymi, ale zawierają dużo więcej substancji odżywczych i witamin. Zawierają przede wszystkim dużą ilość witaminy C, ale również wszelkie inne witaminy typu A, D, E, K oraz pewne ilości składników mineralnych. Dzięki zawartości błonnika mają bardzo korzystne działanie na układ pokarmowy oczyszczając jelita. Z kolei występująca w jabłkach pektyna wiąże metale ciężkie i inne toksyny pomagając wydalić je z organizmu. Dzięki tym właściwościom, są często zalecane w profilaktyce nowotworów. Jabłka, dzięki zawartości polifenoli takich jak kawercyna mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

 

Dodano do koszyka.
1 produkt - 0,00