Wiśnie i czereśnie – Co mają w sobie cennego?

Audycja w radiu Via z udziałem Pauliny Górskiej. Rozmowę prowadziła redaktor Małgosia Lewicka-Kyc

Wiśnie i czereśnie – co mają ze sobą wspólnego?

Owoce są bardzo podobne do siebie z wyglądu.  Zawartość składników odżywczych jest również do siebie zbliżona, przez co maja wiele podobnych właściwości zdrowotnych.

O czym świadczy intensywny kolor wiśni?

Ich czerwona barwa jest wynikiem zawartości w nich antocyjanów – barwników z grupy flawonoidów będących silnymi przeciwutleniaczami. Im intensywniejszy kolor tym więcej tych substancji.

Czy wszystkie odmiany czereśni są wartościowe?

Oczywiście, wszystkie odmiany czereśni są godne polecenia. Fakt, że ich smak się różni spowodowany jest pewnymi różnicami w ich składzie. Bardziej cierpkie i kwaśne mają większą zawartość kwasów organicznych.

Jakie witaminy i minerały zawierają wiśnie, a jakie czereśnie?

Zarówno wiśnie, jaki i czereśnie zawierają sporo potasu – składnika mineralnego, który pozytywnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Są również bardzo dobrym źródłem witaminy C, która działa oczyszczająco i wzmacniająco na nasz organizm. Zawierają także znaczne ilości błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy i przyspiesza metabolizm.

Natomiast to co różni te owoce, to obecność dużych ilości jodu w czereśniach poprawiającego funkcjonowanie tarczycy, a w wiśniach obecność melatoniny mającej działanie odprężające, nasenne.

Czy są to owoce polecane osobom będącym na diecie?

Tak, oczywiście osoby będące na diecie odchudzające mogą włączyć je te do swojego menu, jednakże należy uważać na ilość ich spożycia. W 100g zawierają ok 50-60kcal, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Czy korzonki wiśni mogą się nam przydać i co z pestkami?

Pestek wiśni i czereśni nie należy spożywać ze względu na zawartość w nich kwasu pruskiego –  cyjanowodoru, który jest dla nas toksyczny, a większych dawkach nawet śmiertelny. Pestki nie są szkodliwe tylko wówczas, jeśli nie zostaną rozgryzione i zostaną połknięte w całości. Zatem przypadkowe ich połknięcie w całości  z pewnością nie zaszkodzi, gdyż zostaną one w nienaruszonej formie wydalone z organizmu. Problemy natomiast mogą pojawić się po naruszeniu powłoki pestki, gdy cyjanowodór przedostanie się do naszego organizmu.

Jeśli chodzi  ogonki, to możemy je wykorzystać do przygotowania naparu, który będzie zawierał dużo potasu oraz olejków eterycznych działających przeciwzapalnie i oczyszczająco.

Czy wiśnie i czereśnie mogą nam zaszkodzić, jeśli tak, w jakich przypadkach?

Są to owoce ciężkostrawne, dlatego też osoby z nadwrażliwym żołądkiem, bądź chorobami ze strony układu pokarmowego powinny szczególne uważać na spożycie tych owoców.

Na jakie sposoby możemy wykorzystać wiśnie i czereśnie w kuchni, jakie przetwory warto z nich przygotować?

Najlepszą formą przechowywania tych owoców jest mrożenie, gdyż najlepiej zabezpiecza składniki odżywcze owoców i pododaje ich najmniejsze straty. W drugiej kolejności polecam przetwory typu kompoty czy konfitury.

Dodano do koszyka.
1 produkt - 580,00